Welvaart in Oost-Europa stijgt snel

Steeds minder verschil tussen Oost- en West-Europa

26 juni 2013

Het verschil in welvaart tussen de lidstaten van de Europese Unie wordt steeds kleiner. Vooral Oost-Europese landen als Polen hebben de laatste jaren een sterke stijging in welvaart gekend en komen daardoor dichterbij het Europees gemiddelde.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. De welvaart in Oost-Europese landen komt steeds dichterbij het Europees gemiddelde. Vooral rond het lidmaatschap van de Europese Unie is de welvaart sterk gegroeid. In 2004 werden tien voornamelijk Oost-Europese landen aan de Europese Unie toegevoegd.

De verschillen in welvaart binnen Europa worden kleiner. Het welvaartsniveau van Estland en Litouwen was in 1995 bijvoorbeeld nog eenderde van het Europees gemiddelde, dat was in 2011 al tweederde.

Polen

Ook de welvaart in Polen is tussen 1995 gestegen van 40 tot ruim 60 procent van het Europees gemiddelde. Het land is bovendien de enige EU-lidstaat die de afgelopen jaren ondanks de economische crisis groei heeft gekend. Samen met de grote afzetmarkt van ruim 38 miljoen inwoners en de centrale ligging in Europa maakt dit Polen interessant voor Nederlandse ondernemers.

Bespaar nu 30.000 euro op transportkosten!

Zie jij ook kansen in het buitenland? Doe mee met MKB Export Award en win de hoofdprijs. Met de MKB Export Award zet je jouw bedrijf op de wereldkaart en geef je jouw internationale ambities een vliegende (door)start. Je maakt kans op vervoer van pakjes en vracht ter waarde van 30.000 euro van TNT Express, een Zakenpartnerscan van AgentschapNL en een taalcursus bij de nonnen in Vught.

Auteur

Marlou Visser