Klanten laten pinnen volgend jaar mogelijk duurder

Evaluatie over pinkosten komt eind dit jaar

24 juli 2013

De kosten voor een betaling met de pinpas zijn nu ongeveer 5 tot 6 eurocent. Dit tarief blijft tot 1 januari 2014 ongewijzigd. Over de transactiekosten moet nog worden onderhandeld door de Nederlandse banken en Detailhandel Nederland, maar de kans is aanwezig dat ze omhoog gaan - in lijn met de rest van Europa.

In dit artikel

Voor 1 januari 2012 ben je overgestapt op het nieuwe pinnen. Je hebt een nieuwe betaalautomaat aangeschaft en je klanten betalen met de EMV-chip van hun pinpas, niet langer met de magneetstrip. Ook heb je een nieuw contract met je bank afgesloten over de kosten van een pinbetaling. Daarin zijn de tarieven voor een transactie ongeveer hetzelfde gebleven: ongeveer 5 tot 6 eurocent per betaling. De banken beloofden in 2009 de tarieven vijf jaar op hetzelfde niveai te houden. Dit tarief verandert dus mogelijk na 1 januari 2014. 

Door het nieuwe pinnen werken alle Europese ondernemers nu met betalingen via Maestro (Mastercard) of V Pay (Visa) en is het Nederlandse PIN-systeem van het toneel verdwenen. Voor ondernemers veranderde in eerste instantie niets: banken en detailhandel Nederland spraken af het tarief tot 1 januari 2014 op hetzelfde niveau te houden als wat zij voor het oude PIN-systeem kwijtwaren: ongeveer 5 tot 6 eurocent per transactie. 

Een verandering van het tarief heeft groot effect: in 2012 werd in Nederland 2.747 miljard keer gepind.

Percentage

Amerikaanse creditcardmaatschappijen Mastercard en Visa berekenen doorgaans een commissie voor elke transactie, voor een creditcardbetaling meestal 1,5 tot 2 procent. Zij bepalen de tarieven voor een betaling met de EMV-chip, banken berekenen dat door aan ondernemers die pinbetalingen accepteren.

De vrees bestaat dat de kosten voor pinbetalingen vergelijkbaar worden met de kosten voor betaling met de creditcard. Volgens branchevereniging Inretail zijn creditcardbetalingen voor ondernemers soms wel veertig keer duurder dan pinbetalingen.

De pintarieven zijn vastgelegd in een convenant, dat in 2005 werd gesloten tussen Detailhandel Nederland en De Nederlandsche Vereniging van Banken, verenigd in de Stichting Bevorderen Efficient Betalen. In 2009 werd de looptijd verlengd tot 2014. In september volgt een evaluatie, waarna over eventuele wijzigingen wordt beslist. Een nieuw convenant moet er in ieder geval voor 1 november 2013 zijn, omdat eventuele tariefswijzigingen twee maanden van tevoren moeten worden gecommuniceerd.

Korting

Bij de laatste onderhandelingen in 2009 werd een korting van 1 eurocent per betaling vastgelegd, waarmee voor de meeste ondernemers is uitgekomen op het tarief van ongeveer 5 tot 6 cent. Het is niet zeker of deze korting blijft en of het principe van het vaste bedrag gehandhaafd blijft. In België betalen ondernemers bijvoorbeeld een percentage van het bedrag van de transactie. Zowel Detailhandel Nederland als de Nederlandse Vereniging van Banken ontkennen dat de kosten voor een pintransactie omhoog zullen gaan.

De onderhandelingen over de tarieven na 2014 beginnen binnenkort. Omdat de nieuwe onderhandelingen in volle gang zijn, kan Detailhandel Nederland hier niet meer over zeggen dan dat zij proberen een zo gunstig mogelijke overeenkomst te sluiten voor ondernemers. "Mochten de tarieven veranderen, dan wordt dit uiterlijk op 1 november 2013 bekendgemaakt, maar het is helemaal niet gezegd dat er iets verandert", benadrukt Rabobank-woordvoerder Koos Verheul.

Auteur

Marlou Visser