In 5 stappen starten met internationale freelancers

Column Robert Mares | Internationale freelancers

13 juni 2013

Internationale freelancers worden steeds meer door Nederlandse ondernemers ingezet. Door internet is het eenvoudig en goedkoop om een deel van je taken te outsourcen en door anderen te laten doen. Zo kun jij focus houden.

Whitepaper Flexibele arbeidscontracten

Begin juni besprak ik met een collega ondernemer onze ervaringen met outsourcing aan internationale freelancers via internet.

Op weg naar huis kreeg ik een twitterbericht van hem dat in NRC een artikel van redacteur Carola Houtekamer stond over het internationaal uitbesteden van artikelen schrijven. Zij bestelde een artikel over internationale freelancers bij journalisten in India, Bangladesh en Zweden.

De kwaliteit van de stukken die ze terugkreeg was wisselend. Houtekamer ervoer dat het online werken met internationale freelancers wel degelijk verschilt van het werken met Nederlandse freelancers, maar dat het ook zeker voordelen kan hebben. Daarom een 5-stappenplan om te starten met het werken met internationale freelancers.

Stap 1: Maak een account aan

Bij internationale platforms zoals odesk of eleance.com kun je eenvoudig online een account aanmaken. Zorg dat je een veilig wachtwoord gebruikt. Zo voorkom je misbruik van je account. Betalen kan eenvoudig via je creditcard of PayPal-account. Je kunt ook een bedrijf in de arm nemen dat de juiste freelancer voor je selecteert.

Stap 2: Kijk bij bestaande opdrachten

Op het platform vind je veel bestaande opdrachten. Zoek vergelijkbare opdrachten. Bekijk deze en gebruik dit als input voor je eigen opdracht.

Stap 3: Stel een goede opdracht op

Wees duidelijk in wat je zoekt: de aard van het werk, de uren, de looptijd en de prijs. Je kunt nog meer criteria opgeven als het minimum aantal uren dat de freelancer via het platform moet hebben gewerkt, de beoordelingsscore, het continent  of de tijdzone.

Stap 4: De prijs

Je kunt kiezen voor een vaste prijs of op uurbasis. Als je op uurbasis werkt kun je een maximaal aantal uren per week opgeven, zodat je de kosten eenvoudig kunt beheersen.

Stap 5: Je opdracht publiceren

Je kunt kiezen tussen openbaar publiceren of op uitnodiging. Het voordeel van openbaar is dat je gebruik kunt maken van de wereldwijde concurrentie. Het aantal reacties kan overweldigend zijn. Houd daar rekening mee! Als je al iemand op het oog hebt of zeer specifiek wilt selecteren, kun je beter kiezen voor op uitnodiging.

Het beste moment om te publiceren is op werkdagen. In het weekend en op feestdagen zul je aanmerkelijk minder reacties krijgen.

In mijn volgende blog lees je hoe je daadwerkelijk start met outsourcing aan je internationale freelancer.

Auteur

Robert Mares