Ondernemen op de Caribbean

Arko van Brakel live vanaf Sint-Maarten

22 juli 2013

In het kielzog van premier Mark Rutte en MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel zijn zeven bedrijven deze week op handelsmissie naar de Antillen. Ook directeur Arko van Brakel van De Baak neemt deel. Willem Overbosch bespreekt met Arko van Brakel welke mogelijkheden de eilanden bieden om geld te verdienen en hoe ze als springplank naar de groeiende economieën in Zuid-Amerika kunnen fungeren.

Arko van Brakel vertelt vanaf Sint Maarten in deze hangout over zijn enthousiasme voor de eilanden en zijn ervaring. In een gesprek met Willem Overbosch vertelt hij over de mogelijkheden die de eilanden bieden voor Nederlandse ondernemers, over kansrijke sectoren (toerisme, landbouw, logistiek) over de ondernemerscultuur, corruptie, betalingsmoraal en andere barrières.

Hub

Ook de mogelijkheden die de eilanden bieden voor zakendoen in Zuid-Amerika komen aan bod. Van Brakel ziet de eilanden als een belangrijke hub voor de handel met de groeimarkten in Latijns Amerika zoals Brazilië.

Vanuit De Baak wil Van Brakel een kennishub voor het ecotoerisme opzetten op Bonaire. Het eiland heeft een wereldwijde reputatie als het gaat om de bescherming van het onderwaterleven.

'Samen heel veel geld verdienen'

De delegatie is op zaterdag 13 juli aangekomen op Aruba en doet de volgende eilanden aan: Curacao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustasius. De missie heeft het karakter van een kennismaking. Premier Rutte is nog niet eerder op de eilanden geweest, die onderdeel zijn van het koninkrijk Nederland. Ook Rutte benadrukt het economisch belang van de missie. De premier spreekt als het gaat om de handelsrelatie met de eilanden over 'samen heel veel geld verdienen'. Ook voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland is mee met de missie en ook hij onderstreept de handelsmogelijkheden met de eilanden en vooral de 'springplank' naar Zuid-Amerika.

Speciale status

Aruba, Curacao en Sint Maarten zijn sinds 2010 autonome landen binnen het koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Saba en Sint Eustasius hebben de status van een bijzondere gemeente. De eilanden maken ook deel uit van de Europese Unie, al hebben zij de bijzondere LGO-status (landen en gebieden overzee). Dit betekent dat de eilanden geen onderdeel zijn van de interne Europese markt, maar dat er wel handelsvoordelen zijn, zoals importeren zonder invoerheffingen. Op de zes eilanden wonen iets meer dan 200.000 inwoners.