Vijf manieren om te vergaderen met video

Helft internetverkeer bestaat uit video

07 december 2020

Dankzij de voortschrijdende technologie neemt video een steeds grotere plaats in het communicatieverkeer in. Sinds corona heeft vergaderen met video een vaste plek in ons dagelijks leven.

Een op de drie internetgebruikers zet zelf video’s op internet, terwijl vrijwel iedereen met een smartphone of tablet video’s downloadt. Nu 4G standaard geworden is en 5G in aantocht, zijn de snelheden ook goed genoeg voor vergaderingen. Veel mensen denken bij videogesprekken nog steeds aan Skype. Maar inmiddels zijn er verschillende alternatieven bijgekomen, die er kwalitatief zeker niet voor onderdoen en in sommige opzichten zelfs beter zijn. De vijf beste videovergadertools:

Google Meet

Google is er in geslaagd een krachtig video-vergader programma te maken met Google Meet (Hangouts voor particulier gebruik). Meet heeft bovendien als voordeel dat je er geen software voor hoeft te downloaden. Google Meet is voor alle gangbare webbrowsers beschikbaar - zelfs Microsoft’s Internet Explorer!

Voor alle duidelijkheid: je moet wel een Gmail account hebben. Iedereen die in die mailbox als contactpersonen staat aangemerkt, kun je uitnodigen voor een vergadering. Ook kun je vanuit Google Calendar meteen mensen uitnodigen en een vergaderlink toevoegen. Simpeler kan het bijna niet. Google Meets ondersteunt HD video. Maximaal kunnen er negen personen gratis aan een video vergadering deelnemen. Je kunt je scherm delen en er komen steeds meer toepassingen bij.

Besturingssystemen: web | iOS | Android

Skype

Skype is nog steeds het meest gebruikte gratis programma voor een-op-een videogesprekken. Wanneer meerdere personen aan het gesprek willen deelnemen, dan moet er betaald worden. Tijdens een video chat kan je berichten versturen of bestanden delen. Word je oproep niet beantwoord, dan bestaat er de mogelijkheid om een bericht achter te laten. Wat weinig mensen weten is dat Facebook voor haar videogesprekken ook Skype gebruikt.

Besturingssystemen: Windows | Mac OS | Linux | iOS | Android | Windows Phone | Blackberry | Playstation Vita | Xbox One

FaceTime

Ooit begonnen als een manier voor iPhone-gebruikers om videogesprekken te houden en inmiddels uitgegroeid tot Apple’s primaire video vergader tool. Gratis beschikbaar op alle Apple producten (met uitzondering van de eerste iPad). In de praktijk werkt het simpel: na je telefoonnummer of e-mail adres te hebben geregistreerd, kan je andere gebruikers zoeken. Heb je die eenmaal gevonden, dan is verbinding maken net zo makkelijk als bij een telefoongesprek. Enige nadeel is dat het dus alleen beschikbaar is voor Apple apparaten.

Microsoft Teams

Net als Google heeft Microsoft een online omgeving waar je documenten kunt delen (net als Google Drive) en kunt videobellen. Die laatste toepassing is dan ook de bekendste toepassing van Teams. Teams is daarnaast de koppelen met Outlook en je agenda.

Zoom

Zoom is een online vergaderplatform dat veel gebruikt wordt om op afstand te vergaderen. In een handomdraai nodig je tot 1000 mensen uit voor je meeting. Een groot voordeel van Zoom videoconferencing is dat alleen de host een Zoom-account nodig heeft. Voor de overige gebruikers is het downloaden van de app wel handig, maar niet nodig. Zoom is gratis tot 40 minuten met maximaal 100 mensen.