5 tips om je videoconferentie te verbeteren

Geluid minstens net zo belangrijk als video
Een videogesprek is dankzij HD video tegenwoordig een fluitje van een cent. De geluidskwaliteit laat echter nogal eens te wensen over. Met als gevolg: misverstanden en ergernis. Dat kun je voorkomen met deze 5 tips.
Whitepaper TV op het werk
Klik hier
Wat kan je als ondernemer bereiken met tv?
Lees verder
Videoconferencing wordt steeds populairder. Dat ligt ook voor de hand: je bespaart er veel reistijd én –kosten mee! Het aantal producenten van apparatuur voor videoconferenties is de afgelopen jaren dan ook sterk toegenomen. De keuze aan professionele systemen is overweldigend. Wil je voor een gratis oplossing gaan, dan heb je ook daarin redelijk veel keus.


Geluid minstens zo belangrijk

Waar moet je nu op letten wanneer je een professioneel systeem wilt kopen (of huren, want dat is ook mogelijk)? Qua video bieden alle producenten en distributeurs meestal dezelfde videokwaliteit: HD video. Prima. 
Maar wat je vaak hoort na afloop van een videoconferentie is dat deelnemers klagen over ‘de slechte geluidskwaliteit’. Deze amusante video maakt dat overduidelijk:
   
5 tips om van je videoconferentie een succes te maken:
 

1.Acoustic Echo Cancellation (ruisonderdrukking)

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat er ‘een echo’ in een videogesprek zat. Of dat het geluid ging ‘rondzingen’. Dat risico loop je al gauw met Voice-over-IP, wat immers de onderliggende technologie van de geluidsverbinding is. Akoestische ruisonderdrukking is de oplossing – de vakterm is Acoustic Echo Cancellation (AEC).

Veel systemen zeggen dat ze dat ook kunnen, maar dat valt in de praktijk soms behoorlijk tegen. Let er daarom bij de keuze van een systeem op dat het over ruisonderdrukking beschikt voor full-duplex speech (oftewel: tweezijdige gesprekken). Op die manier kunnen meerdere personen tegelijkertijd spreken, zonder dat er een hinderlijke galm ontstaat.
 

2. HD Voice

Even een leuk feitje: de menselijke stem heeft een frequentiebereik van ongeveer 100Hz tot 12.000 Hz. Het bereik van een traditioneel telefoongesprek is niet meer dan 300 Hz tot 3500 Hz. Vandaar dat wij vaak tijdens een telefoongesprek vragen of iemand nog even kan herhalen wat hij eerder zei, een naam of woord wil spellen, enzovoort.

HD Voice vergroot het bereik tot 7000 Hz, wat al een enorme verbetering is. Wil je tijdens een videoconferentie ook muziek laten horen (denk aan een presentatie), dan loont het de moeite naar een systeem te kijken dat het volledige bereik van het menselijk oor bestrijkt: 20Hz tot 20.000 Hz.


3. Aparte microfoons

Goede microfoons zijn afgestemd op de menselijke stem en negeren achtergrondgeluiden. Slechts een tafelmicrofoon is daar nauwelijks geschikt voor. Neem de moeite om er extra microfoons bij te nemen. Een goed videoconferentie systeem kan dat aan. Let bij je keuze erop dat het systeem beschikt over specialized signal processing (gespecialiseerde signaalverwerking). 


4. Speakers

Het gekke is dat wij thuis het liefst ‘surround cinema’ hebben wanneer wij televisie kijken, maar op het werk vaak nog steeds genoegen nemen met deplorabele geluidsversterking. De goedkopere videoconferentie systemen zijn aansluitbaar op een HD-televisie. Ben je tevreden over de geluidskwaliteit van dat apparaat, dan is er niets aan de hand.
Overweeg anders om er een extra speaker aan te koppelen. Je voorkomt daarmee dat de aanwezigen zich voorover moeten buigen om te horen wat er nu precies gezegd wordt…..


5. De vergaderruimte

Kies voor een videoconferentie een ruimte, waar zo min mogelijk kans bestaat op galm en/of  achtergrondgeluiden. Je kunt er natuurlijk ook een aparte ruimte voor inrichten. Je hoeft dan echt niet te denken aan een complete herinrichting: een paar schuimpanelen kunnen al voldoende zijn. Vier of zes schuimpanelen van 60 cm x 1.20 m en je kunt aan de slag.

Weekly Hangout: wat kan ik met Google Hangouts?

Dimitry Vleugel (Androidworld), Tom Voûte (Algorithmic Trading Group) en Tim van de Rijdt (Google)
Op dinsdag 19 maart bespraken we in onze Weekly Hangout hoe je met Google Hangouts live videogesprekken kunt voeren en zelfs een compleet webinar kunt uitzenden. Te gast zijn expert Dimitry Vleugel van Androidworld, Tom Voûte van Algorithmic Trading Group en Tim van de Rijdt van Google.
weekly-hangout-wat-kan-met-google-hangouts-19313124928.png

'Videoconferencing is geschikt voor iedere ondernemer'

Interview met mobiliteitsadviseur Robert Mares
Een belangrijke online kans die door veel ondernemers nog over het hoofd wordt gezien is videobellen. Niet alleen met klanten, maar denk ook aan...

Video conference: drie redenen voor zakelijk gebruik

Column Robert Mares | online communicatie
Raak jij ook in de war als iemand het heeft over een 'video conference', 'webinar' of 'webcasting'? Door de snelle opkomst van internet is het aantal...

Downloads

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten