Franse 9-tot-5-mentaliteit

Column John de Waard | Kantoor dicht, telefoon uit

14 april 2014

De Amazing Stroopwafels zongen het al en het gaat nu werkelijkheid worden. We gaan naar Frankrijk. En weet je waarom? Let op: ‘Mais non! Het is na vijf uur. Hoe durf je me nu nog te bellen?’ Dat mogen Franse werknemers vanaf nu in hun telefoon brullen.

Franse CAO

Ik ben helemaal in mijn nopjes. Ik sta deze keer echt op het punt om naar Frankrijk te emigreren. Daar hebben ze namelijk een mooie CAO afgesproken met een wel heel bijzondere bepaling waar bovenstaande uitspraak uit voortvloeit. Werknemers in de consultancy- en technologiesector moeten na werktijd subiet hun telefoon uitzetten en mogen ook niet meer naar e-mail of andere aan het werk gerelateerde zaken kijken. Vakbonden Syntec en Cinov vinden dat de 35-urige week niet kunstmatige mag worden verlengd via elektronische communicatiemiddelen. Kantoor dicht, telefoon uit!

Werknemers bellen verboden

Een miljoen werknemers vallen in Frankrijk onder deze nieuwe CAO, daaronder mensen bij Google en Facebook. Hun werkgever mag ze niet dwingen naar werk gerelateerde nieuwsbronnen te kijken en het is verboden om ze bijvoorbeeld te bellen. Andersom mogen werknemers daar ook niet het initiatief toe nemen.

Acuut stoppen

Mooi hoor. Stel je eens voor dat je bij Facebook werkt en je bent net bij een belangrijke doorbraak om nog meer voordeel te halen uit alle gegevens van nietsvermoedende Facebook-gebruikers, moet je acuut stoppen, want het is 5 uur. Zou op zich wel lekker zijn, want die mannen en vrouwen bij Facebook en Google weten volgens mij tegenwoordig niet meer helemaal wat werkelijkheid is en wat fictie. Die leven in een soort eigen ‘virtual reality’ waar alle gegevens voor iedereen beschikbaar moeten kunnen zijn. Wat mij betreft kunnen die dus niet kort genoeg werken.

Handhaven?

Hoe de nieuwe Franse CAO gehandhaafd gaat worden, staat dan weer niet in dit bindende document. Kijk dat is wel weer net Nederland. Wij verzinnen ook van alles aan regels waar iedereen zich aan moet houden, maar als dat niet gebeurt, hebben we geen idee hoe we daar wat aan moeten doen.

Beetje net als met dat downloaden wat niet meer mag…

Auteur

John de Waard