Kijk ook eens buiten Istanbul!

19 februari 2015

Istanbul is de dynamo van de Turkse economie. In deze megastad van bijna 15 miljoen inwoners wordt 27 procent van het bruto binnenlands product van Turkije verdiend. En ruim een vijfde van alle arbeidskrachten van de Turkse industrie werkt hier. Alle hoofdkantoren van de grootste ondernemingen zijn hier gevestigd, net als die van de grote buitenlandse jongens als Unilever, Shell, ING, Philips en KLM.

Business guide Turkije

Deze cosmopolitische stad aan de Bosporus is tevens de culturele hoofdstad van het land. Hier zijn de beste restaurants, het uitgebreide nachtleven, de meest luxe shopping paleizen en wijken. Geen wonder dus dat vrijwel alle buitenlandse ondernemers in Istanbul blijven hangen. Ook al omdat de meeste andere steden in Turkije bekend staan als saai en religieus-conservatief.

Kansen voor Nederlands mkb

Toch vind ik dat jammer. In veel gebieden van Turkije zijn talloze kansen voor Nederlandse mkb’ers. In steden als Bursa, Konya, Gaziantep en Izmir. “Uit vrijwel alle sectoren zouden ze hier zondermeer terecht kunnen”, zegt Kin Ping Cheung, general manager van bouwbedrijf Nicee, dat onder meer hoogwaardige kunststof betonvezels levert voor vloeren, geluidswallen, bruggen, vliegvelden, parkeergarages, en winkelcentra. Hij ruikt de kansen en timmert nu ook in Turkije aan de weg. Hij heeft er inmiddels zelfs een appartement. Samen met 28 andere ondernemers is hij op bezoek in Tekirdag. Georganiseerd door het Consulaat-Generaal in Istanbul.

Waarom Tekirdag?

Omdat daar met de komst van de grootste containerhaven van Turkije, in combinatie met daarmee samenhangende industriele zones, interessante ontwikkelingen op stapel staan. Tekirdag gaat ook een belangrijke rol spelen in de Marmara snelweg met verbindingen naar Griekenland, Bulgarije en naar de derde luchthaven van Istanbul. En dit maar op 2 uur rijden van het centrum van Istanbul.

“Dit soort regionale handelsmissies zijn bedoeld om in korte tijd, op een goedkope, laagdrempelige manier het Nederlandse bedrijfsleven in aanraking te laten komen met de ontwikkelingen in de regio’s van Turkije, omdat de groei zich voor een belangrijk deel ook buiten Istanbul afspeelt”, zegt consul-generaal Robert Schuddeboom.

Handelsmissies

Dergelijke missies zijn onderdeel van het servicepakket aan het Nederlandse bedrijfsleven. De fact finding missie naar Tekirdag was de derde regionale trip. Eerder brachten ondernemers een bezoek aan Kocaeli, omdat daar tussen de 10 en 15% van het Turkse bbp wordt gegenereerd, inclusief het nodige potentieel voor high tech; en op slechts 1 uur rijden van Istanbul. Een andere naar Antalya. Verder zijn er meerdere voorzien in het kader van de Holland Turkey Business Tour 2015. Het gaat om een nieuw initiatief van ambassadeur Ron Keller, die soortgelijke missies ook organiseerde op zijn vorige posten. Ik merk aan de reacties van de deelnemers dat het concept aanslaat. Kin Ping Cheung, die vorig jaar ook meeging naar Kocaeli, is een van de enthousiastelingen. “Ik moet zeggen dat ik van beide trips enorm heb genoten. Alles was erg goed verzorgd”. Net als veel andere deelnemers noemt hij het doel tweeledig:

  1. Leerzaam om andere Nederlandse bedrijven te leren kennen die in Turkije opereren: “Hun kennis ,ervaringen en netwerk zijn allemaal even belangrijk voor mij”.

  2. Contact maken met Turkse ondernemers: “Niet om meteen zaken te doen, maar om te kijken wat er allemaal speelt en wat de mogelijkheden zijn”.

Containerhaven

Vooral de organisatie en aanleg van de containerhaven Aysa Port in Tekirdag had mijn belangstelling. Leuk om te horen dat de TIL-groep van MSC in Nederland betrokken is bij het project, net als ingenieurs van Royal HaskoningDHV. Vorig jaar was het terrein nog één grote zandbak, vertelt bouwondernemer Kin. “Nu kon je de indeling van het terrein en de indrukwekkende kranen zien. Prachtig project om het van zo dichtbij te aanschouwen. En dat allemaal in minder dan een jaar.”

Auteur

Marc Guillet