Diefstal op camera publiceren?

Nieuw wetsvoorstel

28 april 2015

Burgers en ondernemers mogen straks foto- en filmopnamen van diefstal, vernieling en inbraak publiceren. Bedoeling is dat criminelen makkelijker opgespoord worden. Wat gaat hierdoor veranderen voor jou?

Van eenmalig contact tot vaste klant

Het vrijgeven van beelden is een zaak van justitie en het Openbaar Ministerie. Je bent momenteel wettelijk niet toegestaan om zonder tussenkomst van de politie opnames vrij te geven van diefstal, vernieling of inbraak. De huidige voorwaarden aan publicatie van dat soort beelden zijn te streng, vindt Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. Hij wil met steun van de Tweede Kamer verandering aanbrengen in de wetgeving rondom camerabeelden. Onder bepaalde voorwaarden moet het volgens de minister mogelijk zijn voor ondernemers om beelden te publiceren.

Hoe worden daders nu opgespoord?

Er zijn op het moment veel stappen die je moet doorlopen voordat je beelden mag publiceren van misdadigers. Als de politie hulp nodig heeft bij het opsporen van daders, bepaalt de officier van justitie of de beelden gepubliceerd mogen worden. De laatste tijd publiceren steeds meer ondernemers beelden van misdaden via social media zonder hier toestemming voor te vragen aan justitie. Hiermee wordt de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) overtreden. Daders kunnen om privacy-redenen een aanklacht indienen tegen de ondernemer.

Burgerparticipatie

71 procent van de Nederlanders is voorstander van het gebruik van digitale beelden om daders te identificeren. De verwachting is dat dankzij het voorstel van Van der Steur meer daders worden opgepakt. Gevolg moet zijn: een veiligere samenleving en minder inbraken, vernielingen en diefstal bij woningen en bedrijven.

Voorwaarden voor het vrijgeven van beelden

Je mag niet zomaar beelden plaatsen van een misdaad. Dit zijn de vijf voorwaarden waar je aan moet voldoen volgens het wetsvoorstel van Van der Steur:

1. De beelden gaan uitsluitend over diefstal, inbraak en vernieling. Moordaanslag en mishandeling zijn extreme zaken die alleen de politie mag afhandelen;

2. De daad is duidelijk te zien op de beelden;

3. Je hebt aangifte gedaan en de politie heeft beschikking over de beelden;

4. De identiteit van de verdachte mag niet bekend zijn. Als een medewerker uit de kas steelt en jij herkent hem of haar op de camera, mag je deze beelden niet vrijgeven;

5. Andere personen dan de verdachte worden niet herkenbaar in beeld gebracht.

Of de voorwaarden gaan veranderen en wanneer de wet ingaat is nog niet duidelijk.

Mag je alle soorten beelden publiceren?

Van der Steur wil zo min mogelijk afhankelijk zijn van de techniek en vindt dat al het beeldmateriaal geldig moet zijn. Je kunt beelden van beveiligingscamera’s gebruiken, maar foto’s of videofragmenten van je smartphone voldoen ook.

De dader is bekend, wat nu?

Van der Steur wil geen heksenjacht op daders organiseren, maar de ‘pakkans’ verhogen. Zodra de naam van daders bekend zijn, moeten de beelden verwijderd worden door de publicist voor zover dat mogelijk is.