Ondernemer in beeld: architect Rob Velthuis

Ondernemen in de crisis, risico's en verzekeren

16 oktober 2015

Architect Rob Velthuis startte midden in de crisis een eigen architectenbureau. Hoe gaat het met zijn bedrijf, wat zijn de ontwikkelingen in zijn branche en welke risico’s zitten er aan vast? En hoe zit het met zijn beroepsaansprakelijkheid als architect?

Naam: Rob Velthuis

Bedrijf: In Perspectief architectuur, (www.inperspectief.nl) 

Projecten: Ontwerp voor bouwen en verbouwen van (recreatie)woningen en bedrijfspanden

Sinds: januari 2011

Waar: Denekamp

Aantal medewerkers: geen, huurt af en toe iemand in 

Risico’s: beroepsaansprakelijkheid, bedrijfsaansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid

Een architectenbureau beginnen midden in de crisis is dat geen groot risico?

“Ik was eraan toe om als architect voor mezelf te beginnen en heb uiteraard de crisis en ontwikkelingen in de gaten gehouden. In de metaalbranche begon het toen in 2010 al aan te trekken dus ik dacht, dat is juist het goede moment om erin te stappen. Helaas duurde het iets langer voor het ook in de bouw aantrok. Maar gelukkig had ik een goede opdracht binnen om mee te beginnen en was ik het eerste half jaar onder de pannen. Dat was de verbouwing van een metaalbedrijf, voor starters die het bedrijf hadden overgenomen. En gaandeweg begon mijn bedrijf van daaruit te lopen dat maakte het wel makkelijker om echt voor mezelf te beginnen.” 

Welke ontwikkelingen zie je in jouw branche?

“Dat de opdrachten en de markt weer aantrekken zie ik wel, maar ik heb het idee dat de Randstad daar al verder in is dan dat we hier in het Oosten zijn. De crisis sloeg hier ook wat later toe. En hier zijn ze iets meer afwachtend, eerst even aankijken hoe het gaat. In ieder geval heb ik sinds het begin van mijn bedrijf gelukkig genoeg opdrachten gehad en kan ik er van leven.” 

Risico op arbeidsongeschiktheid door grote werkdruk, zoals ook in de brancheontwikkelingen voor architecten in het Branche Rapport van Delta Lloyd wordt genoemd, onderkent Rob wel. “Ik heb ook meegemaakt dat het ineens heel druk werd. Het gevaar groeit dat je te veel verschillende dingen hebt waar je rekening mee moet houden, te veel projecten die door elkaar lopen. Ik was er op tijd bij en heb een stap terug gedaan. Maar ik denk dat dat risico voor zelfstandigen in het algemeen geldt en niet alleen voor architecten. Het belangrijkste om te voorkomen dat je te ver gaat is prioriteiten stellen. Het niet alleen goed doen, maar ook het goede doen. En niet alles zelf doen. Dingen waar je minder goed in bent uitbesteden of in samenwerking doen.” 

Welke verzekeringen heb je voor je bedrijf? 

“De verzekeringen voor mijn bedrijf zijn een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je bent als architect vaak een klein onderdeel van de opdracht, maar de gevolgschade kan groot zijn. Als bijvoorbeeld iets verkeerd ontworpen is en niet past dan kan dat grote gevolgen hebben voor de rest van de bouw en jouw beroepsaansprakelijkheid als architect. Het is dus wel noodzakelijk om die beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid te verzekeren. Dat risico kun je niet zelf dragen. Als ik taken uitbesteed ben ik verantwoordelijk en aansprakelijk, als het in samenwerking gaat deel je de verantwoordelijkheid samen. Verder heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering zodat we nog inkomen hebben als ik uitval. Qua beroep heb ik wel geluk, want als ik een been breek kan ik nog wel werken, dus het risico is lager.“ 

Waarom wilde je ondernemer worden?

“Ik heb ervaring opgedaan bij verschillende architectenbureaus, mijn voorlaatste baan was bij iemand die net voor zichzelf was begonnen en waar ik de eerste werknemer was. Ik vond dit erg leuk omdat je van begin tot eind in het proces overal bij betrokken bent. In vier jaar tijd is het bedrijf erg gegroeid tot 12 medewerkers, daardoor werden de werkzaamheden meer verdeeld en opgeknipt en ik merkte dat ik het leuker vond om het zelf te doen.”

Waar werk je aan?

“De laatste jaren zijn het steeds meer woningen voor particulieren om te bouwen of verbouwen. Het (ver)bouwen of de herbestemming van bedrijfsruimten komt minder voor. 

Ik werk volgens een stappenplan, van ontwerp tot eindresultaat, sommige stappen besteed ik uit of doe ik in samenwerking met anderen. Meestal voor een vaste prijs, de ene keer duurt een proces langer dan het andere, dat moet je incalculeren. Een project waarvan ik heel blij ben met het resultaat is een huis bij mij hier in de straat (zie foto). Het was een kavel dat heel lang onverkocht bleef omdat het scheef loopt. Ik vond het juist heel spannend om die ruimte zo goed mogelijk te benutten en heb bijvoorbeeld de garage schuin getrokken.”

Gaat je bedrijf groeien?

“Ik heb er wel over nagedacht om uit te breiden, maar ik ben niet echt iemand om personeel te hebben. Je moet er heel bewust voor kiezen en de verantwoordelijkheid nemen, niet als je alleen iemand extra nodig hebt wanneer het tijdelijk wat drukker is. Als je gaat uitbreiden moet je ook aan de werkruimte denken, nu heb ik een kantoor aan huis. En ik wil zelf de dingen blijven doen die ik leuk vind en waar ik goed in ben, de rest kan ik uitbesteden of in samenwerking doen, samen sta je echt sterk.” 

Waar moet je nog meer rekening mee houden? 

“Samen met een aantal mensen ben ik bezig om projecten van de grond te krijgen voor leegstaande panden, dus zonder opdrachtgever. Het risico is dat je er tijd in stopt, maar dat het project uiteindelijk niet doorgaat of van de grond komt. Het zijn lange trajecten en je investeert in tijd. Dat moet je opvangen. Dus ook wat kleinere projecten erbij doen om te factureren terwijl andere dingen nog in ontwikkeling zijn.” 

Auteur

Laura Wennekes