Eerste Kamer trekt Vestigingswet in

Intrekking moet ondernemerschap bevorderen

15 december 2009

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de intrekking van de Vestigingswet. Hiermee is de laatste stap naar het afschaffen van de wet gezet. Ondernemers moeten door de intrekking meer ruimte krijgen voor ondernemerschap, concurrentie en werkgelegenheid.

Vestigingswet

De vestigingswet vereiste dat ondernemers die een bepaald soort bedrijf willen starten in bezit zijn van bepaalde vergunningen of diploma's. Het accent van de wet ligt op de vereiste vakbekwaamheid met het doel de consument te verzekeren van een kwalitatief goed product of dienst. In de loop der jaren is de kritiek op de Vestigingswet toegenomen omdat deze de vrije mededinging belemmert.

Aanpassingen

De Vestigingswet heeft in de loop der jaren vele aanpassingen gekend. De laatste jaren zijn daarbij steeds meer eisen en sectoren komen te vervallen. Zoals bijvoorbeeld de eis van kredietwaardigheid in 1990 en de eisen aan algemene Ondernemerschapsvaardigheden (AOV) in 2001.

Huidig

De huidige Vestigingswet bevat nog slechts eisen in een beperkt aantal sectoren (bouwbedrijf, installatiebedrijf, vervoermiddelenbedrijf en levensmiddelenbedrijf). Deze eisen hebben alleen nog betrekking op de kennis over wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De Vestigingswet stelt deze kenniseisen daarbij alleen aan de ondernemer bij de start van de onderneming. Daarmee biedt deze geen waarborg voor het latere gedrag van de ondernemer en de werknemers.

Verdwijnen

De eerste plannen voor het intrekken van de wet stammen al vanaf 1999. Wanneer de Vestigingswet definitief verdwijnt, is nog niet duidelijk. De streefdatum is 1 juli 2007.

Bron: StartendeOndernemers.nl