Plannen voor een AI-startup? Durf verder te kijken

Kansen in smart machines

12 september 2017

Heb je plannen voor een startup in artificial intelligence, dus kunstmatige intelligentie? Kijk dan wat breder dan je nu misschien doet als je op zoek bent naar kansen.

In dit artikel

Het kan uiteraard goed zijn dat je al een uitgewerkt idee hebt voor je businessmodel, dat is juist heel mooi. Maar ben je nog niet helemaal overtuigd, of zoek je inspiratie, kijk dan ook eens naar wat gebeurt in landen om ons heen. Zoals Duitsland, waar veel kansen liggen.

Kunstmatige Intelligentie komt in verschillende vormen voor, en is de verzamelnaam voor het vermogen van systemen om zich op eigen kracht te verbeteren. Vaak gaat het om software, die leert van ervaringen, en aan de hand daarvan zelf nieuwe programmeercode aanmaakt waarmee eenzelfde input voortaan een andere, betere output krijgt. Hoe meer data in het leerproces betrokken wordt, des te sneller gaat de ontwikkeling.

Heilige graal

Voor startups is artificial intelligence, kortweg AI, voor de komende jaren de heilige graal. Veel aandacht gaat uit naar engines die enorme data kunnen verwerken. 

Kansen liggen er echter ook op toegepaste schaal, zegt Fabian Westerheide tijdens startup-evenement Pirate Summit in Keulen. Hij is serial entrepreneur in Berlijn en investeerder in AI-startups. “Er is nog weinig oog voor AI in bestaande industrieën. In Duitsland hebben we een enorme maakindustrie, AI kan van al die machineparken smart machines maken, met een enorme impact op de economie.”

Kapitaal

Dat geldt ook voor Nederland. Westerheide hoopt en verwacht dan ook dat in hoog tempo AI-startups zich hierop gaan storten. “Daar liggen grote kansen, met grote industriële partijen die hierin interesse hebben en ook het kapitaal om in je te investeren.”

Auteur

Frank van Rutten