Sterk uit de startblokken: 5 tips voor bootstrapping

Startup in de ultieme spaarstand

29 november 2017

Heb jij als toekomstige startup weinig geld om een bedrijf van de grond te tillen? Steeds vaker kiezen (vooral) softwarebedrijven voor bootstrapping, waarmee je maximaal rendement haalt vanuit de spaarstand.

Onbeperkt persoonlijk advies

Bootstraps zijn de leren lussen aan laarzen waarmee je ze kan aantrekken. Door te bootstrappen trek je jezelf omhoog.  Kort door de bocht betekent dat: doe-het-zelf-starten-in-de-spaarstand. Doel is je uitgaven extreem laag te houden, jezelf geen salaris te gunnen, waardoor je kan starten en al een zekere omvang kan bereiken zonder vreemd vermogen te hoeven aantrekken. 

Dat klinkt vanzelfsprekend en dankzij de ontelbare makkelijk verkrijgbare gratis of goedkope online tools ís dat het tegenwoordig ook meer dan ooit. Maar als er ook investeerders klaarstaan met soms miljoenen voor briljante ideeën, waarom zou je dan willen beknibbelen?

“Omdat het je enorm veel geld en overlevingskansen oplevert op de langere termijn”, zegt Jonathan Morrice, oprichter van de Berlijnse managementsoftware-startup Perdoo tijdens Pirate Summit in Keulen over zijn belangrijkste lessen rond bootstrapping.  

“Als je investeerders zo lang als mogelijk buiten de deur houdt, blijf je zelf zolang mogelijk in de drivers seat zitten en haal je meer rendement uit het belang dat je uiteindelijk wél verkoopt aan een venture capital partij”, adviseert hij. “Een investeerder is ook niet per se uit op jóuw succes, als het totaal van zijn investeringen maar positief is. Hij heeft vijf of tien loten van de loterij in zijn hand, jij maar één. Zolang je geen hulp nodig hebt, moet je die grip niet willen verliezen."

"Start een verdienmodel, niet een startup. Alle aandacht moet naar je oplossing en hoe je die verzilvert. In de startupwereld zie ik heel veel ondernemers die vooral bezig zijn met mooie titels op hun visitekaartje zetten, zoals CEO, CFO, CTO. Het moet niet gaan om functies, het moet gaan om oplossingen."

Een heel goed idee hebben is volgens Morrice allang niet meer goed genoeg. “Alleen met een oplossing voor een extreem hard te kraken probleem houd je je concurrenten op afstand. Óók al hebben zij al wel miljoenen aan funding. Zo’n extreem knappe oplossing kost gewoon tijd, ook al heb je veel geld, zodat je niet ingehaald wordt.“

"Zorg dat je jouw idee helemaal op scherp staat voordat je er uiteindelijk een investeerder bij betrekt”, houdt Morrice startups voor. “Gebruik die funding ook uitsluitend om op te schalen, níet om tijd te kopen waarin je je businessmodel verder wil uitdenken. Want dan word je ingehaald door financiële druk."

Een laatste tip komt voort uit een harde les die Morrice leerde toen Perdoo eenmaal begon te lopen en hij snel op zoek moest naar versterking. “In die dynamiek ben je blij als een recruiter met een kandidaat aankomt. Maar neem die nooit aan. Net als de recruiter zijn die vooral uit op het goede salaris. Ga liever op zoek naar mensen die jouw passie intrinsiek delen. Dat zorgt voor de juiste winnaarscultuur."

Auteur

Frank van Rutten