Kansen verzekerd voor startups: stap in Insurtech

Miljardenindustrie wordt opgeschud

20 september 2017

Na Fintech, technologie die het traditionele bankwezen op zijn kop gaat zetten, zal ook de verzekeringswereld er aan moeten geloven: veel startups storten zich de komende jaren op Insurtech.

In dit artikel

Die ontwikkeling speelt internationaal, mede dankzij de vlucht die kunstmatige intelligentie heeft genomen.  Zegt ook Torsten Oletzky tijdens Pirate Summit in Keulen. Hij is een veteraan in het verzekeringswezen en is aangesteld ten dienste van de Duitse economie om innovaties in de assurantiën aan te jagen. “De verzekeringswereld draait om inzicht in risico’s, die kan met AI onwaarschijnlijk verbeteren.”

Wil je als startup jouw graantje meepikken met een innovatie die de wereld achterover doet slaan? “Denk dan aan gemak, gemak en nog eens gemak. De consument wil ingewikkelde keuzes zo begrijpelijk mogelijk hebben voor een transparante afweging”, vat Julian Teicke samen. Hij is van de Berlijnse startup Wefox, die dankzij AI in hoog tempo flinke happen zet in de marktaandelen die voorheen tot de klassieke grote verzekeraars behoorden. “Uiteindelijk groeien we naar 100% marktaandeel”, grapt hij. 

Saai

 Misschien Wefox niet per se, maar het type techniek dat zij gebruiken zeker wel, is een steeds meer gehoord geluid. “Verzekeringen zijn altijd al saai geweest en zullen dat ook altijd blijven. Maar AI maakt veel betere afstemming op de behoefte van de klant mogelijk. Wij halen nu de klassieke verzekeraars in, die nog bezig zijn met hun transitie.” 

Naast risicoinschatting maakt Insurtech krotere klanttevredenheid mogelijk, door verzekeringen op maat. Maar nieuwe startups in de Insurtech moeten zich niet vergissen. Bij verzekeringen komt emotie kijken, zegt Teicke: “Op het moment van bijna afsluiten blijft menselijk contact en advies dan ook wenselijk, maar door de intelligentie zal dat op veel slimmere en effectievere momenten plaatsvinden.”

Verdienpotentieel

Oletzky waarschuwt voor de grote afstand tussen startups en de traditionele verzekeraars. “Je zal de oude en de nieuwe wereld moeten samenbrengen. Zorg dat je de zakelijke perspectieven kunt overbrengen. Het zijn vaak, net als ik, oude mannen die minder snappen van techniek, maar wel álles van business. Bij veel startups is dat dan weer precies andersom. Als je techniek en verdienpotentieel dichter bij elkaar weet te brengen in je presentatie, worden je kansen veel groter."

Auteur

Frank van Rutten