Onderzoek naar gevolgen rookverbod

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) laat onderzoek doen naar de effecten van het rookverbod op de omzet van horeca

15 december 2009

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) laat onderzoek doen naar de effecten van het rookverbod op de omzet van vooral cafés, zalenverhuurders en discotheken. Dat maakte KHN vrijdag bekend.

Sinds 1 juli mag er niet meer worden gerookt in de Nederlandse horeca. De brancheorganisatie wil met het onderzoek inzicht krijgen in de gevolgen daarvan voor de bedrijfsresultaten van de zogenoemde natte horeca.

Het onderzoek richt zich niet alleen op het rookverbod, maar ook op zaken die ermee samenhangen, zoals de slechte zomer, de aan- of afwezigheid van een aparte rookruimte, wel of geen terras en bedrijfsgrootte.

Knelpunten

In juni voerde Koninklijk Horeca Nederland ook een dergelijk onderzoek uit. Daaruit bleek dat horecaondernemers verschillende verwachtingen hadden over het rookverbod. Volgens de branche had dat onder meer te maken met de knelpunten die kleine horecaondernemers zagen.

Met het grotere vervolgonderzoek wil de brancheorganisatie “objectieve en betrouwbare cijfers” verkrijgen over de effecten van het rookverbod.

BoetesIn steeds meer kleinere zaken, zoals buurtcafés, wordt roken weer toegestaan. Eventuele boetes nemen de ondernemers op de koop toe. In Dordrecht bijvoorbeeld laat een aantal cafés de klanten een kleine vergoeding betalen om een sigaret op te steken. Het geld gaat in een pot waaruit de boete wordt betaald.

De resultaten van het onderzoek worden in de tweede helft van oktober verwacht.

Bron: nu.nl