Juridische onwetendheid kost ondernemers geld

Slechts helft ondernemers werkt met schriftelijke contracten

15 december 2009

Ondernemers zijn juridische klunzen, te lui om een contract op te stellen, aldus Sprout.nl. De Kamer van Koophandel wil de ondernemer heropvoeden met een 'APK-keuring'. Ondernemers hebben weinig boodschap aan de juridische gevolgen van hun handelen, blijkt uit een online enquête van de KvK. Meer dan vijftig procent heeft risico's nooit in kaart gebracht. Negen van de tien ondernemers vindt dat ook niet van acuut belang.

Ondernemers hebben weinig boodschap aan de juridische gevolgen van hun handelen, blijkt uit een online enquête van de KvK. Meer dan vijftig procent heeft risico's nooit in kaart gebracht. Negen van de tien ondernemers vindt dat ook niet van acuut belang.

Duur

Die onvoorzichtigheid is niet zonder consequenties. Slechts de helft van de ondernemers werkt met schriftelijke contracten, en maar een derde hanteert algemene voorwaarden. En, je kon er op wachten, een kwart heeft wel eens een juridisch geschil. Het zijn meestal klanten die voor problemen zorgen, maar ook conflicten met leveranciers en personeel scoren hoog. Geschillen met stevige financiële consequenties, die vaak oplopen tot boven de 10.000 euro.

Heropvoeding

De online ‘juridische APK-keuring' die de KvK op haar website heeft gezet is een poging tot heropvoeding van de ondernemer. Door het beantwoorden van 25 vragen kun je meten hoe het gesteld is met jouw juridische voorbereiding. Aan de hand van je uitslag krijg je aanvullende informatie.

Bron: Sprout.nl

MKB Servicedesk

Uiteraard kun je voor juridisch advies ook contact opnemen met MKB Servicedesk. Abonnees profiteren van ledenvoordeel: Voor een vast bedrag van € 150,- voorziet de jurist je van een eerste juridisch advies en neemt hij namens jou schriftelijk of telefonisch contact op met de wederpartij.