MKB-Nederland wil einde aan oneerlijke concurrentie overheid

Wetsvoorstel moet oneerlijke concurrentie aan banden leggen

23 maart 2009

MKB-Nederland wil dat er eindelijk een einde komt aan de oneerlijke concurrentie van overheidsdiensten

De werkgevers gaan er dan ook vanuit dat het wetsvoorstel Markt en Overheid, dat oneerlijke concurrentie van overheidsinstellingen aan banden legt, komende dinsdag door de Tweede Kamer wordt aangenomen.

Het wetsvoorstel stelt regels aan het optreden van overheidsinstanties op de markt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om gemeentelijke plantsoenendiensten die hoveniersbedrijven van de markt af drukken en sportkantines die reguliere horeca verdringen.

In het voorstel worden overheidsbedrijven verplicht om integrale kostprijzen te rekenen voor producten of diensten. Daarbij mag er ook geen gebruik worden gemaakt van exclusief verkregen gegevens en is vermenging van publieke en commerciële taken uit den boze.

De werkgeversorganisatie is blij dat na vijftien jaar overleggen het wetsvoorstel er eindelijk ligt, hetgeen zij als een erkenning ziet van het probleem. Zij tekent daarbij wel aan dat het slechts een eerste stap in de goede richting is. Zeker nu overheden door de crisis extra investeringen overwegen, zijn regels voor overheidsoptreden in de markt noodzakelijk, aldus MKB-Nederland.

Bron: MKB-Nederland