Ja, ik wil freelancen, maar.....

Column | Marloes Wesselink

22 augustus 2012

Ze droomt ervan om voor zichzelf te beginnen als freelance schrijver, maar kan (lees: durft) de knoop nog niet doorhakken. Marloes Wesselink schrijft over haar twijfels. Ze wil wel, maar...

"Lang weet ik niet wat mijn talent is. Ik grijp de kansen die op mijn pad komen en hoop er op deze manier achter te komen. Helaas lukt dat niet en ik besluit een coach in de arm te nemen. Al in het tweede gesprek weet hij zijn vinger op mijn talent te leggen: schrijven. Het is een fantastisch, haast euforisch gevoel om na al die jaren mijn passie te ontdekken. Eindelijk kan ik het lege gevoel in mezelf voeden en is schrijven niet meer weg te denken uit mijn leven. Het gaat zelfs zo ver dat schrijven mijn overlevingsmiddel is geworden.

Freelance schrijven Al snel begin ik te dromen om van schrijven mijn werk te kunnen maken en is mijn ultieme einddoel freelance schrijver zijn. Ook zie ik ooit mijn eigen geschreven boek in de winkels liggen. De stap naar freelance schrijven kan (lees: durf) ik niet zomaar ineens te zetten. Ik heb tot nu toe in generieke functies bij grote bedrijven gewerkt en heb geen aantoonbare ervaring met schrijven. Dus zal ik toch eerst een portfolio moeten aanleggen en een netwerk moeten opbouwen om mijn droom waar te kunnen maken. In mijn omgeving vertel ik over mijn grote ontdekking en toekomstdroom en praat ik oriënterend met mensen om aanknopingspunten te vinden voor opdrachten. Een veel gehoorde opmerking die ik krijg is: ‘je wilt schrijven, ga het dan doen!’ Tja, als het zo gemakkelijk was, denk ik dan. Ik wil dolgraag, maar blijf steeds hangen in het niet weten hoe en waar ik aan opdrachten kan komen, zonder  aantoonbare ervaring.  Ik krijg hier steeds meer last van bij mezelf. Tot iemand mij in een gesprek uitdaagt om mijn baan op te zeggen en erachter probeert te komen wat mijn belemmeringen zijn. Zomaar ineens geeft hij me een concrete opdracht met deadline. Ik krijg het er warm van, dit raakt mij in mijn kern. Ik neem de opdracht met beide handen aan, ga vol energie naar huis en de eerste ingevingen voor de tekst komen al omhoog. De spanning stijgt, nu moet (lees: kan) ik het doen!"

Marloes Wesselink

Meer lezen?

Reageren? Herken je je in Marloes' verhaal? Welke twijfels had jij voordat je besloot ook echt voor jezelf te beginnen? Of waren die twijfels er helemaal niet? Stuur een mailtje naar de redactie.