Privé-internetten onder werktijd: waar ligt de grens?

Wat sta je toe en wat niet?

09 december 2012

Even een berichtje via hyves of facebook plaatsen. Of nog even een leuke vakantiebestemming opzoeken voor de komende vakantie. Of, nog erger, tijdens het werk online een spelletje spelen. Privé-internetten tijdens werktijd, wat kun je als werkgever toestaan en wat niet?

Voor personeel dat het grootste deel van hun werkzaamheden achter de computer uitvoert, kan de boog natuurlijk niet altijd gespannen zijn. Als een werknemer af en toe ontspant, is hij of zij misschien ook wel productiever gedurende een werkdag. Maar als je op het beeldscherm van je personeelslid wel erg vaak familiefoto's, een hyves-pagina of een online spelletje voorbij ziet komen, zit je dat toch niet lekker.

Privé-internettende werknemers kosten het bedrijfsleven jaarlijks honderden miljoenen euro's. Waar ligt die balans nu precies? Waar ligt de grens tussen professioneel en onprofessioneel handelen?

Als jurist stuit ik soms op uitspraken die interessant zijn voor de rechtspraktijk, maar waar ik heel erg met de ondernemer meevoel. Zo ook een uitspraak van de kantonrechter in Maastricht, die een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens buitensporig niet werkgerelateerd internet gebruik van een werknemer tijdens werktijd afwees.

Nu ging de betreffende ondernemer wel wat kort door de bocht, want na confrontatie met het ongewenste handelen van de werknemer kreeg de werknemer de keuze voorgelegd tussen een beëindiging met wederzijds goedvinden of een beëindiging via de kantonrechter. Maar waarschijnlijk had de betreffende ondernemer zich al lang lopen irriteren over het internetgebruik van de werknemer en was de maat nu maar eens vol.

De zaak is uiteindelijk voorgekomen voor de kantonrechter in Maastricht, die het vooral van belang vond of het internetgebruik van invloed was geweest op het functioneren van de werknemer. Nu het functioneren niet in het geding was, vond de kantonrechter een ernstige waarschuwing meer op zijn plaats, dan direct de weg naar beëindiging van de arbeidsovereenkomst in te slaan.

Hoewel ik de irritatie van de ondernemer wel kan begrijpen, krijg je dus juridisch niet altijd je gelijk bij de rechter. In dit geval was dat wel terecht en had de ondernemer er bijvoorbeeld beter aan gedaan een internetprotocol te introduceren, waarin staat wat de ondernemer zelf toelaatbaar vindt qua prive internetten en de werknemer bij overtreding eerst te waarschuwen. En last but not least: de werknemer er wat extra taken bijgeven.   

auteur: mr. Claire Vendel, jurist

Bekijk het profiel van Claire in ons

Auteur

mr. C. (Claire) J. Vendel