Ondernemerschap leeft in Nederland

Maar de inschrijfbalie van de Kamer van Koophandel is de bottleneck

24 mei 2010

Het is niet te geloven. Het is eind januari en het lijkt wel of heel Nederland overweegt ondernemer te worden! Vrienden bellen of mailen om te sparren over een nieuw idee. Iedereen wil de grote stap zetten, maar er staan rijen bij de inschrijfbalie van de Kamer van Koophandel.... hoe kan dat nou?

In één weekend wel 5 contacten over ondernemerschap. De één zit nog in de fase van idee, de ander heeft het businessplan al klaar. Weer iemand belt om te sparren onder het genot van een kop koffie over een nieuwe start-up! Ik vind het geweldig om al die positieve geluiden te horen en voel mij gevleid om erover mee te mogen praten. Zet die eerste grote stap en ga direct even langs je Kamer van Koophandel want...

De kamer helpt je verder...

Het begon op dinsdag met het bericht van iemand die zich aan het inschrijven was bij de Kamer van Koophandel en in de rij moest aansluiten. Dat had overigens niet alleen maar te maken met de drukte, maar ook met de bureaucratisch georganiseerde structuur van de kamer. Natuurlijk heeft een inschrijfbaliemedewerker van de Kamer van Koophandel het recht op zijn "pauze". Maar moet hij die pauze nou echt om 10.00 uur 's morgens houden op zijn werkplek? Rustig boterhammetje uitpakken, kopje koffie uit de thermoskan, alle tijd, hij heeft er immers recht op. Daar sta je dan als enthousiaste starter in een rij van 15 wachtenden te kijken hoe de KVK je verder helpt! Na een kwartier is het tien-uurtje afgelopen, hij maakt z'n bureau netjes schoon en gaat weer aan het werk. Ja, komt u maar, het volgende nummertje! 

Hallo KvK er staat een klant aan je balie....

Het inschrijfformulier

Je zou denken dat ze daar een oplossing voor hebben. Dat is deels ook zo. Op de website van de Kamer is te lezen wanneer en hoe je je in moet schrijven. Natuurlijk geldt er een legitimatieplicht bij het formulier voor inschrijving van de eenmanszaak. Nu ik er zo over nadenk is het eigen te gek voor woorden en niet meer van deze tijd. Waarom kun je je niet online inschrijven in het handelsregister met je DigiD? Lijkt mij voldoende verificatie. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Online advies via de chat en hupsa, weer een inschrijving erbij. Op één punt moet ik wel een plusje geven, je krijgt bij hetzelfde bezoek er meteen een inschrijving bij de belastingdienst bij. Dat is toch netjes van ze. Let wel op: dit is alleen voor de eenmanszaken.

Melken van het handelsregister

Een inschrijving in het handelsregister is bij wet verplicht. Als ondernemer betaal je daar ook voor. Dat loopt uiteen van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Hoeveel je moet betalen verschilt per regio. Commercieel als de KVK is kun je dat alvast berekenen. Maar pas op. Zodra je je hebt ingeschreven heeft de Kamer van Koophandel ineens het recht om je te laten betalen om in het handelsregister naar je eigen gegevens te kijken. Daarnaast verkopen ze de informatie uit het handelsregister aan iedereen die nog in Direct Mailing gelooft. Vergeet dus in ieder geval niet het vinkje "IK WIL GEEN RECLAME ONTVANGEN" aan te vinken. Anders krijg je als starter in de maanden na je inschrijving van honderden bedrijven aanbiedingen.

Welcome to the club

Na de inschrijving hoor je erbij! Je bent ondernemer, ZZP'er, freelancer, investeerder, opportunist, dromer of gelukzoeker. Het maakt niet uit. Je hebt de stap gezet en bent in het diepe gesprongen. Nu begint het pas, je mag je droom waar gaan maken. Laat ons meedenken met je plannen. Nog leuker is het wanneer je de verhalen met ons deelt via redactie@mkbservicedesk.nl, in het startersblog of als columnist, want de MKB Servicedesk begint, waar de Kamer van Koophandel stopt......

Maak Nederland ondernemender. Wat ben jij van plan? 

Auteur

Willem Overbosch