Zzp'ers krijgen zetel in de SER

VNO NCW staat zetel af voor ZZP'ers

11 maart 2010

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) krijgen een vertegenwoordiger in de SER, de sociaal-economische adviesraad van de regering. Door de zetel krijgt de zelfstandige ondernemer meer invloed op het overheidsbeleid.

De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert de Nederlandse regering en het Nederlandse parlement over de hoofdlijnen van het te voeren sociaaleconomisch beleid.

De zzp'ers danken hun zetel in de SER aan de ondernemerskoepels MKB-Nederland en VNO NCW, die een plaats aan deze groep afstaat. Het afstaan van een zetel door MKB-Nederland en VNO-NCW (samen goed voor 10 van de 11 ondernemerszetels in de SER) is een pragmatische oplossing, omdat voor een eigen zzp-zetel een wetswijziging nodig zou zijn geweest. 

De belangen van de kleine ondernemers worden de komende twee jaar behartigd door Esther Raats-Coster, voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). Raats-Coster werd in 2006 uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Ze had een bedrijf dat kabels voor de elektronica-industrie levert, Bandridge. Ze verkocht de onderneming in 2008 en werd zzp'er. Sinds sinds juni 2009 is ze voorzitter van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). 

Bron: MKB-Nederland