Sneller fiscaal voordeel voor ZZP'ers

Voorwaarden urencriterium worden versoepeld

23 oktober 2010

Zelfstandigen zonder personeel komen sneller in aanmerking voor fiscaal voordeel, omdat de voorwaarden voor het urencriterium worden versoepeld. Dat maakte demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager vorige week bekend op de Dag van de Zelfstandige.

Bij de fiscale zelfstandigenaftrek kunnen ZZP’ers nu eerder het urencriterium halen, omdat de uren die worden besteed aan scholing en administratie ook mogen worden meegeteld. Voorheen konden deze uren al deels worden meegenomen in het urencriterium. Om voor zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen geldt het urencriterium van 1225 uur (wat neerkomt op ongeveer 24 uur per week).

Goed voor de nachtrust

Volgens De Jager komt hij met deze maatregel de ZZP’ers tegemoet die door de crisis minder uren aan hun onderneming hebben kunnen besteden. Esther Raats-Coster van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) is blij met de versoepeling van de maatregel. “Dit is niet alleen goed voor de nachtrust van tienduizenden zzp'ers, maar ook voor de economie.” De maatregel van De Jager geldt voor de belastingaangifte over 2009 en 2010.

De Dag van de Zelfstandige wordt sinds 2008 op elke tweede woensdag van maart georganiseerd door het PZO. Op de dag kunnen zelfstandigen workshops volgen en zich laten bijpraten over de nieuwste trends binnen het ondernemerschap.  

Bron: Ik ga starten