Zo overleef je je startperiode

Column | De valkuilen op een rijtje

22 augustus 2012

Vol goede moed begin je met je bedrijfje. 'Ik heb een goed product, dus laat die klanten maar komen!', denk je bij jezelf, niet wetend dat dit één van de meestvoorkomende beginnersfouten is.

Ondernemen. Voor de één een droom, voor de ander de dagelijkse realiteit. Dat die realiteit soms harder uit kan pakken dan verwacht, blijkt uit het feit dat meer dan 50% van de startende ondernemers binnen een paar jaar alweer failliet gaat. Vaak wordt dat verweten aan het zogenoemde 'mismanagement', maar wat is dat eigenlijk? De term lijkt vooral de nadruk op de onbekwaamheid van de ondernemer te leggen. Had die zich dan beter voor moeten bereiden? Of is het de turbulentie van de industrie die zorgt voor de ondergang van vele startende ondernemingen?

Na gesprekken met Nederlandse ondernemers in binnen- en buitenland, stelden we een top-5 op met de belangrijkste redenen waarom starters falen én tips om je droom wel te verwezenlijken;

1. Onderfinanciering van de startende onderneming 

Starters onderschatten vaak hoeveel tijd en geld ze moeten investeren voordat de onderneming cashflow positief is. Start dus met realistische planningen en budgetten en zorg ervoor dat je periodes kan overbruggen. Mocht je hiervoor niet het benodigde kapitaal hebben dan kun je altijd een krediet bij de bank aanvragen.

2. Het ontbreken van een markt 

Ieder jaar begaan honderden ondernemers dezelfde fout. Ze hebben een fantastisch product het enige wat ontbreekt zijn… klanten. Voor iedereen die zich tot de 'maak-het-en-de-klanten-komen-vanzelf-school' rekent, hebben we een zeer belangrijke les. Zorg ervoor dat je al vroeg in de conceptfase met potentiële klanten in aanraking komt en probeer erachter te komen wat ze interessant vinden aan jouw idee en hoeveel ze voor jouw product of dienst willen betalen.

3. Slechte executie   

Executie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het opzetten van een nieuw bedrijf. In tegenstelling tot wat veel startende ondernemers denken, is het idee maar 1% van een geslaagde bedrijfsopzet. Een goed begin om de executie op orde te brengen begint bij jezelf. Bekijk welke kwaliteiten je hebt en welke niet. Bedenk vervolgens hoe je om wil gaan met je zwakke punten en hoe je jouw sterke punten het beste voor je kan laten werken.

4. Het uiteenvallen van het start-up team  

Start-ups bevinden zich vaak in turbulente omgevingen die veel vragen van de ondernemer(s). Mocht je in een team ondernemen, zorg dan dat je weet wat je aan elkaar hebt! Dit voorkomt toekomstige problemen, die al vele ondernemingen ten gronde hebben gericht.

5. Groei

Als je een bedrijf start, wil je natuurlijk ook groeien. Helaas heeft groei ook zijn beperkingen en voorwaarden. Zie het als rennen: om te kunnen rennen moet je eerst kunnen lopen. Zorg ervoor dat de organisatie klaar is voor groei en dat het niet alleen bij ambitie blijft.

Als startende ondernemer zijn er dus veel valkuilen op de weg naar succes. Zorg ervoor dat je bovenstaande tips goed doorneemt en voorkom dat je in één van deze valkuilen terecht komt.

Auteur

Korstiaan Zandvliet