Steeds meer studenten willen een eigen bedrijf

Onderwijs wordt ondernemender

15 november 2011

Steeds meer scholieren en studenten overwegen om tijdens of na hun studie voor zichzelf te beginnen. Bijna een kwart van de studenten zegt zeker te weten dat ze ondernemer willen worden.

Het ondernemerschap klinkt veel studenten dus aantrekkelijk in de oren. Dat blijkt uit het onderzoek 'Onderwijs en Ondernemerschap' van het EIM. Dit onderzoek laat zien dat het actieprogramma 'Onderwijs en Ondernemen' de afgelopen jaren zijn vruchten heeft afgeworpen.

Het blijft niet alleen bij mooie woorden

Bij de start van het programma, in 2007, gaf 13 procent aan ondernemer te willen worden. Dat is nu gestegen naar 23 procent. Dat het niet alleen bij mooie woorden blijft, blijkt uit het feit dat bijna 40 prcoent van de studenten al bezig is met het opzetten van een bedrijf, of zelfs al een bedrijf heeft. Fleur Kriegsman is zo'n jonge onderneemster. Haar webwinkel www.hipvoordeheb.nl groeide uit tot een professioneel bedrijf.

Meer aandacht voor ondernemerschap in primair onderwijs

Het primair onderwijs zou nog wat meer aandacht mogen hebben voor het ondernemerschap volgens de onderzoekers. Ook studenten geven aan dat er nog meer mogelijkheden zijn om tijdens hun opleiding meer te leren over ondernemen.

Ondernemers voor de klas

Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland, roept ondernemers op om de kennis in het onderwijs te vergroten: "Ik zou aan ondernemers willen vragen of ze een paar uur per maand voor de klas zouden willen gaan staan en hun kennis willen overdragen aan jonge mensen. Ondernemers kunnen mooi vertellen over wat ze aan het doen zijn. Dus ondernemers, help mee om de kennis in het onderwijs te vergroten."