Zzp'er slechter verzekerd dan gedacht

Onder zzp'ers lijkt geen angst voor arbeidsongeschiktheid te bestaan

27 augustus 2015

Slechts één op de drie zzp'ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is minder dan aanvankelijk werd gedacht, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Een zelfstandig ondernemer heeft geen collectieve werknemersverzekering om op terug te vallen als hem iets overkomt. Wil je je risico indekken, dan moet je zelf een verzekering afsluiten. Zo'n verzekering is duur: de grootste reden voor zelfstandigen om geen AOV af te sluiten. 

Verzekeren

Het ministerie van SWZ vroeg zo'n tweeduizend zzp'ers uit verschillende sectoren hoe zij er economisch voor staan. In totaal heeft slechts 36 procent een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De helft bouwt een reserve op voor hun oude dag. De aansprakelijkheidsverzekering wordt overigens wel vaak afgesloten. Zo'n 72 procent van de zelfstandige ondernemers heeft een dergelijke verzekering. 

"Mij overkomt toch niks"

Veel ondernemers denken dat ze voor de rest van hun leven in goede gezondheid hun onderneming zullen runnen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook al doe je alleen zittend werk, nog steeds kun je tijdens de wintersport een ongeluk krijgen en maanden (of jaren) uit de roulatie zijn. Als je dan tijdelijk van de bijstand moet leven, ben je nog verder van huis. Een langere periode waarin je niet kunt werken, kan het bestaan van je onderneming zelfs in gevaar brengen.

Hoeveel kost zo'n verzekering dan? 

Een AOV is niet verplicht, zzp'ers moeten daarom zelf bij een verzekeringsmaatschappij een aanvraag doen. Verschillende factoren, zoals de eindleeftijd, uitkeringsdrempel of je eigen risico-periode hebben invloed op de hoogte van de premie. Zo voordelig mogelijk uit zijn is niet altijd het beste advies; de kans dat je geen uitkering krijgt omdat je net niet goed verzekerd bent neemt dan toe.