Durft de KvK zelf ondernemer te worden?

Column | Toekomst Kamer van Koophandel

01 september 2016

Steeds meer ondernemers vragen zich af waarom ze ieder jaar verplicht een jaarlijkse bijdrage aan de KvK moeten betalen. De huidige KvK heeft daar volgens mij nog onvoldoende antwoord op.

Uit de praktijk

Tien jaar geleden droomde ik van een carrière als communicatietrainer. En dus ging ik op een mooie lentedag in 2000 naar de Kamer van Koophandel voor mijn inschrijving. Maar in plaats van een KvK-nummer kreeg ik een laconieke reactie van de baliemedewerker: ‘Ach nee, daar hoef je je niet voor in te schrijven. Wat jij wil, dat noemen we hier een zelfstandig beroepsuitoefenaar. Ga gewoon lekker beginnen, daar heb je geen inschrijving bij ons voor nodig’. En zo begon ik zonder inschrijving mijn carrière als ondernemer. En dat beviel eigenlijk prima. Ik kreeg steeds meer opdrachten, mijn ondernemersnetwerk groeide als kool en na enige tijd kon ik me zelfs de luxe permitteren opdrachten af te slaan.

En toen kwam er een kleine twee jaar geleden een brief van de Kamer van Koophandel. ‘Uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat u ondernemer bent. Sinds 2008 bent u verplicht zich daarvoor in te schrijven in ons handelsregister.’ En of ik bijgaande acceptgiro even wilde overmaken, en mocht ik dat niet van plan zijn, dan beging ik een ‘economisch delict’.

Afijn, je begrijpt het al, ik schreef me na 8 jaar ondernemerschap in en kreeg keurig mijn eigen KvK-nummer thuis. En al snel volgde er meer post: of ik interesse had in nieuw kantoormeubilair. En een koffie-automaat. En natuurlijk kon ik mijn ‘document workflow’ optimaliseren met de nieuwste XEROX ZL-50. Ik bleek betaald te hebben voor een waanzinnige hoeveelheid reclame. De KvK verdient dubbel aan mij: eerst betaal ik voor mijn inschrijving, en vervolgens betalen gretige verkopers voor mijn persoonsgegevens ook weer aan de KvK.

Let op! De jaarlijkse bijdrage is in 2013 komen te vervallen. Je betaalt alleen bij inschrijving 50 euro. 

Maar het is toch wel fijn, zo’n KvK-nummer?

Veel ondernemers denken dat een KvK-nummer iets toevoegt aan hun bedrijf. Dat een KvK-nummer vertrouwen wekt bij hun klanten. Onzin natuurlijk. Willem Holleeder had wel 5 KvK-nummers, en als je vanmiddag nog binnenloopt bij de Kamer in uw regio, loop je binnen tien minuten met het KvK-nummer van je zojuist bedachte bedrijf weer naar buiten. Zo’n nummer is een louter administratief gegeven.

Daar komt nog bij dat voor zzp’ers, de snelst groeiende groep ondernemers in Nederland, al helemaal niks hebben aan een KvK-nummer. Voor hen is het allerbelangrijkste papiertje de zogenaamde VAR: de Verklaring Arbeidsrelatie. Met dat papiertje kun je je klanten laten zien dat je echt ondernemer bent, en dat klanten geen risico lopen dat ze achteraf bijvoorbeeld sociale premie voor je moeten betalen, of dat er eigenlijk sprake is van een verkapte arbeidsverhouding. Saillant detail: de VAR regel je via de Belastingdienst. Gratis en zonder inmenging van de KvK.

Let op! De VAR is 1 mei 2016 vervangen door de wet DBA. Lees hier alles over de nieuwe wet.

Ondernemen is waarde toevoegen

Voor mij als zzp’er met tien jaar werkervaring heeft de Kamer van Koophandel geen enkele meerwaarde. Het kost me ieder jaar geld en ik krijg als tegenprestatie ongevraagd reclame in de bus. Wat mij boven alles stoort, is dat de KvK zich profileert als organisatie die het ondernemerschap wil stimuleren in Nederland, maar zelf geen enkel ondernemerschap toont. Ik moet als ondernemer iedere dag mijn toegevoegde waarde bewijzen aan mijn klanten. Ik heb geen klanten die ik wettelijk kan verplichten om mij in te huren. En waarom zou dat voor de Kamer wel gelden? Put your money where your mouth is, beste KvK! Schaf per direct die verplichte bijdrage af, en bied je diensten aan aan ondernemers. Ga je meerwaarde bewijzen aan ondernemers en behandel ondernemers als klanten die een keuze hebben om wel of niet met de Kamer in zee te gaan. En als je dan genoeg geld binnenhaalt, kun je met recht zeggen dat je iets toevoegt voor ondernemers. En doe je dat niet, dat hebben we weer een mooie bezuinigingsmaatregel gevonden in crisistijd. Aan de slag, KvK!

Let op! De jaarlijkse bijdrage is vervangen door een eenmalige betaling van 50 euro bij inschrijving.

Auteur

Richard Engelfriet