Startende ondernemer vaak in geldnood

Driekwart heeft extra baan nodig om zichzelf en gezin te onderhouden

15 september 2011

Voor jezelf beginnen doe je niet altijd om er grof geld mee te verdienen, maar gewoon omdat je het leuk vindt en omdat je een goed idee hebt. Maar toch, een belegde boterham is wel prettig. Niet elke ondernemer heeft het geluk die met zijn eigen zaak te verdienen, zo blijkt uit onderzoek van EIM.

Een kwart van de ondernemers is een paar jaar na de start van zijn of haar bedrijf in staat om zichzelf en het gezin te kunnen onderhouden met inkomsten uit het bedrijf en ook daadwerkelijk afhankelijk van deze inkomsten. De overige groep (75 procent) verdient naast zijn eigen bedrijf ergens anders bij, bijvoorbeeld in de vorm van een baan in loondienst of een partner die extra geld in het laatje brengt.

Verzekeringen

De belangrijkste reden om naast het bedrijf een baan in loondienst te hebben, is dat de baan financiële zekerheid biedt. Bovendien ben je ook verzekerd van inkomsten bij ziekte en werkloosheid. Ondernemers zonder een vaste baan, moeten dit soort verzekeringen zelf regelen. 27 procent heeft zich verzekerd tegen zowel ziekte als langdurige arbeidsongeschiktheid. De onverzekerde ondernemers zijn overigens niet van plan dit alsnog te gaan regelen. 

Zzp'ers

Bovenstaande resultaten zijn enigszins te nuanceren door je te bedenken dat er steeds meer ondernemers in Nederland als zzp'er beginnen. Dit doen ze soms naast hun baan in loondienst of met de financiële zekerheid van een partner met een vaste baan. 

Niet afhankelijk van inkomsten

Daar waar een kwart van de ondernemers het echt moet hebben van een goedlopend bedrijf, zijn er ook ondernemers die nauwelijks afhankelijk zijn van inkomsten uit het bedrijf. Dit is een groep van 30 procent. Toch werken ze er niet minder hard om; bijna tien procent werkt meer dan 50 uur per week in de eigen zaak. Workaholics of gewoon plezier in het werk? 

Bron: EIM

Auteur

Liesbeth Meenink