Minimumtarief voor zzp'ers

PvdA wil minimaal 150 procent van minimumloon voor zzp’er

21 januari 2013

Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA vindt dat zelfstandigen zonder personeel tenminste 150 procent van het minimumloon moeten krijgen.

Zij pleit hiervoor zodat zzp'ers dan ook geld apart kunnen zetten voor hun pensioen en een verzekering kunnen afsluiten tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Volgens Hamer is er een grote groep zzp’ers die er niet vrijwillig voor heeft gekozen om als zelfstandige aan de slag te gaan en zij moeten geholpen worden.

Zelfstandige flexkracht

Steeds meer werkgevers vragen hun werknemers om als zelfstandige flexkracht (zzp’er) voor hun bedrijf te gaan werken in plaats van als werknemer in loondienst. De meerderheid van de zzp’ers werkt op basis van ‘overeenkomst van opdracht’, waardoor zij onder het minimumloon kunnen werken.

Uitbreiding Wet minimumloon

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken wil de werkingssfeer van de Wet minimumloon uitbreiden, waardoor er geen misbruik meer gemaakt kan worden van de constructie ‘overeenkomst van opdracht’. Deze uitbreiding moet ervoor zorgen dat zzp’ers tenminste het minimumloon krijgen als ze niet meer dan drie opdrachtgevers hebben en overeenkomsten vertonen met werknemers ‘qua arbeidsrelatie en maatschappelijke positie’. PvdA wil meer: volgens de partij moet de minimumtarief voor zzp’ers 150 procent van het minimumloon zijn.

Minimumtarief hoort niet bij ondernemerschap

Toch zijn zelfstandigen allerminst blij met het voorstel. Minimumtarieven passen niet bij de vrijheid die je als ondernemer hebt. Hierdoor kunnen de tarieven juist onder druk komen te staan en bestaat het gevaar dat het minimumtarief ook het maximumtarief wordt.

Wil je weten hoe jij als zzp’er jouw tarieven vast moet stellen? Lees dan het artikel ‘Hoe bepaal ik als freelancer of zzp’er mijn tarieven?'