Franchisenemers doen het beter

Omzet horeca krimpt, omzet franchisevestiging groeit

24 januari 2013

Wel eens overwogen om een franchisevestiging te openen? Het kan geen kwaad om de mogelijkheden eens te onderzoeken.

Zo groeide de omzet van franchisevestigingen in de horeca respectievelijk 10 en 7,3 procent in 2010 en 2011. De omzet in de hele sector kromp in 2010 zelfs met 0,9 procent. In 2011 groeide de omzet voor de hele sector ‘slechts’ 4,9 procent.

Ook de franchisevestigingen in detailhandel food deden het de afgelopen twee jaar aanzienlijk beter. Waar de hele sector in 2010 de omzet met 1,1 procent zag groeien, steeg de omzet van franchisevestigingen met 6,4 procent. In 2011 groeide de omzet van de franchisevestigingen met 4,7 procent, tegen 1,6 procent in de hele sector.

Succesfactoren

Het succes van de franchisevestigingen heeft verschillende redenen. Zo is het voor franchisevestigingen een stuk makkelijker om vreemd vermogen aan te trekken. Kredietverstrekkers kunnen namelijk goed checken of een formule zich al bewezen heeft. Daarnaast worden franchisevestigingen in veel gevallen ondersteund op het gebied van marketing en communicatie vanuit het hoofdkantoor van de franchisegever. Ook hebben veel franchisevestigingen onderling contact waardoor ondernemers ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren.

Eind 2011 telde Nederland bijna 30 duizend franchisevestigingen. Goed voor een totale omzet van ruim 31 miljard euro. In totaal werken er 270 duizend mensen in een franchisevestiging. De grootste franchiseformule in Nederland is ElectronicPartner met 550 vestigingen. Gevolgd door Spar met 445 locaties. De top 3 wordt afgesloten door Primera dat 420 franchisevestigingen heeft.

De trends in franchise zijn onderzocht door het ING Economisch bureau. Lees hier alle uitkomsten. Meer weten over franchise? Lees dan meer over de voor- en nadelen van franchise.