Naar een eigen bedrijf in drie stappen

Maak concreet hoe je bedrijf eruit gaat zien

30 november 2012

Start je graag je eigen bedrijf? Als je die knoop eenmaal hebt doorgehakt en gaat ondernemen, begint het pas echt. Je zult concreet moeten maken hoe je bedrijf er uit ziet, wanneer je wilt beginnen en hoe je de start financiert.

Bovendien moet je gaan nadenken over huisvesting en misschien ook al personeel. Hoe neem je de stappen naar een eigen bedrijf? Een paar zaken op een rijtje.

Het idee

De kern van je aanstaande onderneming is een idee. Wellicht loop je er al een tijdje mee rond, maar doet je werkgever er niets mee. Gek genoeg is frustratie soms een goede bron van ideeën. Als jij je ergert dat een bepaald product of dienst nog niet bestaat, dan hebben anderen dat vast ook. Door dat product of dienst aan te gaan bieden, maak je grote kans om een succesvolle onderneming te beginnen. Maar een idee is niet genoeg. Hoe ga je het omzetten in realiteit? Hoe pak je marketing aan? Neem je personeel in dienst of doe je alles zelf en koop je hulp in? Wie financiert je plan? Het antwoord op deze en vele andere vragen, beantwoord je in een business plan. Daarin beschrijf je gedetailleerd hoe je aanstaande onderneming er uit ziet en wat het pad naar succes is. Meer informatie over het ondernemingsplan.

De voorbereiding

In deze fase ga je jouw idee testen. Je praat er met andere mensen over: wat vinden zij er van? Is het een briljant idee of ben jij de enige die dat vindt? Je doet marktonderzoek om na te gaan hoe groot je potentiële klantenkring is en welke prijs mensen bereid zijn te betalen voor je product. Deze informatie gebruik je om je ondernemingsplan bij te werken. Je kunt nu ook concreet worden over afzetmarkten, prijsstellingen, concurrenten en andere zaken. Dit zijn zaken die eeninvesteerder zal willen weten. Nu is het ook tijd om kapitaal te gaan zoeken en je te gaan oriënteren op huisvesting, machines en andere kantoorinventaris. Maak zeer goede afspraken met mensen met wie je samen gaat werken. Beter in deze fase een week extra overleggen dan later problemen krijgen dooronduidelijkheid. Meer informatie over de voorbereiding lees je in ‘Hoe stel ik een ondernemingsplan (businessplann op?

De sprong

Misschien wel de moeilijkste stap in het hele traject. Je zult op een bepaald moment je baan moeten opzeggen, contracten moeten tekenen en de wereld vertellen dat je bent begonnen. Het voelt als een sprong in het diepe en dat is het ook. Zelfs met de beste voorbereiding van de wereld kom je voor verrassingen te staan. Je ondernemingsplan zal er na een maand al hopeloos verouderd uitzien. Dat is niet erg, maar hou wel in de gaten welke richting je op gaat. Door hard werk en weinig vrije tijd zal je de eerste tijd weinig momenten hebben waarop je even stil staat bij wat je aan het doen bent, maar toch is het verstandig zulke momenten te creëren. Voer je je plan nog wel uit? Heb je mijlpalen in je eerste periode die je gaat halen? Inkomsten zullen de eerste tijd tegenvallen door hoge uitgaven, maar is er wel uitzicht op meer omzet? Meer informatie over de startfase.