Vakantiedagen mogelijk toch langer geldig

Veel cao's houden vervaltermijn van vijf jaar aan

30 november 2018

De wettelijke regeling voor de vervaltermijn van vakantiedagen is sinds januari 2012 aangepast. Tot dit jaar moesten je werknemers binnen vijf jaar hun vakantiedagen opnemen, nu is dat anderhalf jaar. Nu blijkt dat in veel cao's de vervaltermijn toch op vijf jaar ligt.

Om te voorkomen dat de stuwmeren aan vakantiedagen steeds groter worden en dat mensen hun rust pakken, heeft de overheid begin 2012 de vakantiewet aangepast. Zo is in de wet vastgelegd dat wettelijke vakantiedagen een half jaar na het jaar van opbouw komen te vervallen. Dat houdt in dat werknemers de in 2012 opgebouwde (wettelijke) vakantiedagen moeten opnemen vóór 1 juli 2013. 

Vakantiedagen over

Werknemers hadden altijd vijf jaar de tijd om die dagen op te maken. Die termijn is aangepast naar anderhalf jaar. Maar in de praktijk blijkt dat ongeveer een derde van die 137 cao’s de oude vervaltermijn van vijf jaar aanhoudt, zoals in de cao's van verzorg- en verpleeghuizen. In de overige cao’s zijn andere afspraken vastgelegd. Sla dus altijd de cao er op na om te zien welke vervaltermijn geldt voor jouw medewerkers.

Wil je weten op hoeveel vakantiedagen jouw medewerkers recht hebben? Lees het artikel 'De regels omtrent vakantiedagen'.