Starten? Van plan naar uitvoering

In drie stappen je eigen bedrijf

11 juni 2015

Start je graag je eigen bedrijf? Als je die knoop eenmaal hebt doorgehakt, dan begint het pas echt. Je zult concreet moeten maken hoe je bedrijf er uit gaat zien, wanneer je wilt beginnen en hoe je de start gaat financieren.

Ondernemen is niet moeilijk, maar je moet wel durven. Wat er voor nodig is om je eigen ondernemen te krijgen zijn: idee, voorbereiding en de uiteindelijk de sprong: We zetten deze drie belangrijkste fases voor je op een rij.

Het idee

De kern van je onderneming in de dop is een idee. Gek genoeg is frustratie soms een goede bron van ideeën. Wellicht loop je er al een tijdje mee rond, maar doet je werkgever er niets mee. Als jij je ergert dat een bepaald product of dienst niet goed werkt of zelfs nog niet bestaat, dan hebben anderen (toekomstige klanten) dat vast ook. Door dat product of dienst aan te gaan bieden, maak je grote kans om een succesvolle onderneming te beginnen. Maar een idee is niet genoeg. Hoe ga je het omzetten in realiteit? Hoe pak je marketing aan? Neem je personeel in dienst of doe je alles zelf en koop je hulp in? Wie financiert je plan? Het antwoord op deze en vele andere vragen beantwoord je in een businessplan. Daarin beschrijf je gedetailleerd hoe je aanstaande onderneming er uit gaat zien en wat het pad naar succes gaat zijn.

Voorbereiding

In deze fase ga je jouw idee testen. Je praat er met andere mensen over: wat vinden zij er van? Is het een briljant idee of ben jij de enige die dat vindt? Je doet marktonderzoek om na te gaan hoe groot je potentiële klantenkring is en welke prijs mensen bereid zijn te betalen voor je product. Deze informatie verwerk je in je ondernemingsplan. Je kunt nu ook concreet worden over bijvoorbeeld afzetmarkten, prijsstelling en concurrenten. Dit zijn zaken die een investeerder zal willen weten. Nu is het ook tijd om kapitaal te gaan zoeken en je te gaan oriënteren op huisvesting, machines en andere kantoorinventaris. Maak zeer goede afspraken met mensen met wie je gaat samenwerken. Beter in deze fase een week extra overleggen dan later problemen krijgen door onduidelijkheid.

De sprong

Misschien wel de moeilijkste stap in het hele traject. Je zult op een bepaald moment je baan moeten opzeggen, contracten moeten tekenen en de wereld vertellen dat je bent begonnen. Het voelt als een sprong in het diepe en dat is het ook. Zelfs met de beste voorbereiding van de wereld kom je voor verrassingen te staan. Je ondernemingsplan zal misschien na een maand al er hopeloos verouderd uitzien. Dat is niet erg, maar houd wel in de gaten welke richting je op gaat. Door hard werk en de waan van de dag zul je de eerste tijd weinig momenten hebben waarop je even stilstaat bij wat je aan het doen bent. Toch is het verstandig zulke momenten te creëren. Voer je je plan nog wel uit? Ga je de doelstellingen in je business halen? Inkomsten zullen de eerste tijd tegenvallen door hoge uitgaven, maar is er wel uitzicht op meer omzet? Moet je misschien iets bijstellen in je businessplan? De ene vraag lokt de andere uit. Probeer focus toch te houden op je doelen.

‘Als je iets wilt, moet je er helemaal voor gaan. Dan ga je er altijd vanuit dat het gaat

lukken. Dan blijf je niet in je eigen kleine kring hangen, maar ga je er op uit om die

juiste mensen te ontmoeten’

Modeontwerper Mart Visser over zijn start als ondernemer