Trends: Minder starters, snel stoppende zzp'ers

Bereid je goed voor, kom naar de Startersdag op 3 november
Het aantal Nederlanders dat een onderneming begint, daalt. En van de mensen díe starten, heeft 62 procent die onderneming na vier jaar nog. Met zzp'ers is het nog droeviger gesteld: van hen heeft slechts 30 procent het bedrijf vier jaar later nog.
Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn 104.600 ondernemingen ingeschreven bij de KvK: 4,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
 
Overlevingskans
Vier jaar na de start is 62 procent van de ondernemers nog actief. Bij zzp'ers ligt dit percentage lager: na vier jaar is slechts 30 procent nog actief als ondernemer. In de eerste helft van 2012 hebben ruim 36 duizend zzp'ers zich uitgeschreven bij de KvK. In heel 2011 waren dat er 58 duizend. Op dit moment zijn er nog 866 duizend geregistreerde zzp'ers over. Dat zoveel zelfstandigen in de eerste vier jaar stoppen, komt volgens onderzoek van de KvK Zuidwest Nederland door een slechte voorbereiding: 70 procent van de gestopte bedrijven bleek niet te beschikken over een gedegen ondernemingsplan. Woordvoerder Mireille Mulder van de KvK voegt in een reactie tegen de Volkskrant toe dat veel zzp'ers geen nieuwe klanten kunnen vinden en moeilijk kunnen opboksen tegen de concurrentie.
 
Man-vrouw-verhouding onder starters
Van de starters is 61 procent man en 39 procent vrouw. Daarmee is het aandeel vrouwelijke ondernemers iets gegroeid, vorig jaar was namelijk 69 procent van de starters man en 31 procent vrouw. 
 
Populaire branches voor starters
Mannen beginnen het liefst een bedrijf rondom algemene burgerlijke en utiliteitsbouw, vrouwen gaan massaal de schoonheidsverzorging, pedicure en manicure in. Andere populaire branches onder starters:
 
Vrouwen
  1. Schoonheidsverzorging / pedicure / manicure
  2. Organisatie & adviesbureau
  3. Overige paramedische praktijken
  4. Thuiszorg
  5. Haarverzorging

Mannen

  1. Algemene burgerlijke en utitliteitsbouw
  2. Organisatie & adviesbureau
  3. Ontwikkelen / produceren maatwerk software
  4. Koeriers
  5. Reclame ontwerp en adviesbureau’s
Startersdag
Ben je ook starter en wil je voorkomen dat ook jij binnen vier jaar noodgedwongen moet stoppen met je bedrijf? Bezoek komende zaterdag (3 november) gratis de Startersdag op een van de 18 locaties in Nederland. Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je de informatiemarkt bezoeken, netwerken en presentaties bijwonen over financiën, marketing en social media. MKB Servicedesk is ook aanwezig op de startersdag, om beginnende ondernemers te informeren over MijnMKB, hét gebruikersportaal van MKB-Nederland. Inschrijven kan via de website van de KvK
 
Bronnen: Volkskrant, KvK
 

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Starten? Eerste stappen naar een eigen onderneming

Download het gratis whitepaper
Veel mensen dromen ervan, slechts weinigen nemen ook echt de stap. Een onderneming beginnen is een sprong in het diepe, een onzekere toekomst. Maar de...

Je bedrijf starten vanuit loondienst

7 punten waar je aan moet denken
Je eigen bedrijf starten is een spannende en onzekere periode. Vooral financieel gezien. Je kunt ervoor kiezen om (in eerste instantie) in deeltijd te...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten