Trends: Minder starters, snel stoppende zzp'ers

Bereid je goed voor, kom naar de Startersdag op 3 november

13 november 2012

Het aantal Nederlanders dat een onderneming begint, daalt. En van de mensen díe starten, heeft 62 procent die onderneming na vier jaar nog. Met zzp'ers is het nog droeviger gesteld: van hen heeft slechts 30 procent het bedrijf vier jaar later nog.

Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn 104.600 ondernemingen ingeschreven bij de KvK: 4,4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Overlevingskans

Vier jaar na de start is 62 procent van de ondernemers nog actief. Bij zzp'ers ligt dit percentage lager: na vier jaar is slechts 30 procent nog actief als ondernemer. In de eerste helft van 2012 hebben ruim 36 duizend zzp'ers zich uitgeschreven bij de KvK. In heel 2011 waren dat er 58 duizend. Op dit moment zijn er nog 866 duizend geregistreerde zzp'ers over. Dat zoveel zelfstandigen in de eerste vier jaar stoppen, komt volgens onderzoek van de KvK Zuidwest Nederland door een slechte voorbereiding: 70 procent van de gestopte bedrijven bleek niet te beschikken over een gedegen ondernemingsplan. Woordvoerder Mireille Mulder van de KvK voegt in een reactie tegen de Volkskrant toe dat veel zzp'ers geen nieuwe klanten kunnen vinden en moeilijk kunnen opboksen tegen de concurrentie.

Man-vrouw-verhouding onder starters

Van de starters is 61 procent man en 39 procent vrouw. Daarmee is het aandeel vrouwelijke ondernemers iets gegroeid, vorig jaar was namelijk 69 procent van de starters man en 31 procent vrouw. 

Populaire branches voor starters

Mannen beginnen het liefst een bedrijf rondom algemene burgerlijke en utiliteitsbouw, vrouwen gaan massaal de schoonheidsverzorging, pedicure en manicure in. Andere populaire branches onder starters:

Vrouwen

  1. Schoonheidsverzorging / pedicure / manicure

  2. Organisatie & adviesbureau

  3. Overige paramedische praktijken

  4. Thuiszorg

  5. Haarverzorging

Mannen

  1. Algemene burgerlijke en utitliteitsbouw

  2. Organisatie & adviesbureau

  3. Ontwikkelen / produceren maatwerk software

  4. Koeriers

  5. Reclame ontwerp en adviesbureau’s

Startersdag

Ben je ook starter en wil je voorkomen dat ook jij binnen vier jaar noodgedwongen moet stoppen met je bedrijf? Bezoek komende zaterdag (3 november) gratis de Startersdag op een van de 18 locaties in Nederland. Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je de informatiemarkt bezoeken, netwerken en presentaties bijwonen over financiën, marketing en social media. MKB Servicedesk is ook aanwezig op de startersdag, om beginnende ondernemers te informeren over MijnMKB, hét gebruikersportaal van MKB-Nederland. Inschrijven kan via de website van de KvK

Bronnen: Volkskrant, KvK