De meest inspirerende TED presentaties voor ondernemers

Wereldwijd evenement TED verzamelt topsprekers

01 april 2020

TED geldt als één van de meest inspirerende platforms ter wereld. Sprekers als Bill Gates, Al Gore en Steve Jobs hielden eerder beroemde TEDtalks. Welke TEDtalks uit de afgelopen 25 jaar móet je als ondernemer gezien hebben? Wij geven vijf tips.

Bekijk onderaan deze pagina de vijf door ons geselecteerde TEDtalks en lees hieronder de redenen waarom wij ze zo inspirerend vinden.

  1. Why we do what we do - Tony Robbins op TED Monterey, California in 2006

Achter iedere daad zit een onzichtbare kracht. Dat beargumenteert Tony Robins in zijn TEDtalk in juni 2006 in Californië. Robbins ziet zichzelf als 'the why-guy': Waarom doe je wat je doet? Wat is je reden om iets op een bepaalde manier aan te pakken? Wat drijft je op dit moment? Hij gelooft dat de kracht van de reden om iets te doen, de belangrijkste voorspeller van succes en kwaliteit is. 

  • Bekijk onderaan deze pagina de TEDtalk van Tony Robbins

  1. Do schools kill creativity? - Sir Ken Robinson op TED Montery, California in 2006

Sir Ken Robinson pleit voor een onderwijssysteem dat creativiteit bevordert. De ondernemer spreekt op het TED-congres in 2006 over de wijze waarop onderwijs de creativiteit van kinderen de kop indrukt. Hij vindt dat het onderwijs niet past bij de huidige tijd, waarin diploma's geen garantie meer zijn op een baan. Creativiteit is volgens Robinson de weg naar succes, vertelt hij in zijn bevlogen verhaal. Creativiteit geeft je de mogelijkheid waardevolle, innovatieve ideeën te ontwikkelen.  

  • Bekijk onderaan deze pagina de TEDtalk van Sir Ken Robinson

  1.  The puzzle of motivation - Dan Pink op TEDglobal in Oxford in 2009

Advocaat Dan Pink legt in zijn TEDtalk uit hoe motivatie in elkaar zit, waarbij hij begint met een belangrijke boodschap voor leidinggevenden: traditionele beloningen zijn niet zo effectief als je zou denken, ze blokkeren de creativiteit. Hoe je je werknemers dan wél motiveert volgens Pink? Voer een nieuwe benadering in, die rondom intrinsieke motivatie is opgebouwd. Laat je personeel dingen doen omdat ze het leuk vinden, belangrijk vinden en ze het gevoel hebben dat het ertoe doet.    

  • Bekijk onderaan deze pagina de TEDtalk van Dan Pink

  1. How context shapes content - Rodney Mullen op TEDx University of California in 2012

Wat hebben skateboarden en innovatie met elkaar gemeen? De succesvolle ondernemer Rodney Mullen vertelt hoe hij skatetrucs ontwerpt en een groot skatebedrijf heeft opgezet. Een inspirerend verhaal, waarbij de ondernemer aan een groep studenten uitlegt wat het mooie is van iets maken, iets ontwikkelen en ervoor zorgen dat datgene wat je ontwerpt, voortleeft.  

  • Bekijk onderaan deze pagina de TEDtalk van Rodney Mullen 

  1. Stanford Commencement Adress - Steve Jobs op de Stanford University in 2005 

Steve Jobs kan natuurlijk niet ontbreken in dit verhaal. De grote man achter Apple vertelt in zijn TEDtalk op de Stanford Universiteit in 2005 hoe zijn biologische moeder besloot dat hij geadopteerd moest worden door een stel dat - in tegenstelling tot haarzelf - wél gestudeerd had. Uiteindelijk kwam hij terecht bij een stel niet had gestudeerd, maar wél beloofde dat Steve later naar de universiteit zou gaan.

Zes maanden na aanvang van zijn studie stopte Steve. Hij zag de waarde van school niet en zag niet in waarom ál het gespaarde geld van zijn ouders naar zijn studie moest gaan. Hij volgde zijn intuïtie en schreef zich in voor een kaligrafeercursus. Díe cursus zorgde ervoor dat de mede door hem ontwikkelde Mac de typografie heeft waar hij nu om bekend staat.

Jobs' boodschap: maak je dromen waar en zie de kansen in je eigen tegenslagen. 

  • Bekijk onderaan deze pagina de TEDtalk van Steve Jobs

Over TED en TEDx

TED begon in 1985 in Californië als conferentie om mensen uit de wereld van Technologie, Entertainment en Design samen te brengen. Sindsdien is het evenement alleen maar groter geworden en uitgemond in een jaarlijkse conferentie die vier dagen duurt. Op de conferentie krijgen sprekers 18 minuten de tijd om de prestatie van hun leven te geven, over een bepaald project of een idee dat de wereld ingeholpen moet worden. Niet voor niets is het motto van TED 'ideas worth spreading'.

TEDx is de eendaagse variant op de oorspronkelijke vierdaagse. Het eerste TEDx-event in Nederland was in 2009 in Amsterdam, inmiddels hebben verschillende plaatsen in Nederland hun eigen TEDx-evenement. Zo kun je 8 november naar Utrecht en 30 november naar Amsterdam. Andere steden zijn onder meer Maastricht, Rotterdam Haarlem, 's-Hertogenbosch en Den Haag.  

Auteur

Lenneke Arts