80 procent van de zzp'ers bespaart op kerstcadeau

Zzp'er bespaart op kerstgeschenken voor zakelijke relaties

21 december 2012

81,6 procent van de zelfstandigen bezuinigt dit jaar op kerstcadeaus van zakelijke relaties. 56,3 procent geeft helemaal geen kerstgeschenk aan relaties, 40,2 procent geeft alleen een kerstcadeau aan een déél van zijn netwerk.

blijkt uit onderzoek van kennisbemiddelaar HeadFirst onder 273 zzp'ers. Op de vraag 'Verwacht je dit jaar minder uit te geven aan kerstgeschenken dan in 2011?' antwoordde dus het overgrote deel bevestigend.

Kerstcadeau als netwerkmogelijkheid

Bijna de helft van de zelfstandigen deelt kerstgeschenken uit. 86,5 procent denkt daarbij aan huidige en potentiële opdrachtgevers, om zo op de radar te komen én te blijven van (potentiële) opdrachtgevers. 

Wijn of persoonlijk cadeau

Wat betreft het sóórt cadeau: dat wordt steeds persoonlijker. Wijn (47,4 procent), boeken en algemene kerstpakketten (7,9 procent) kunnen natuurlijk altijd, maar dit jaar gaan verhoudingsgewijs veel zzp'ers voor een goed doordacht cadeau, dat past bij hun zakelijke relatie.

Aan wie geef je een kerstcadeau?

40,2 procent van de zelfstandigen geeft aan een deel van zijn zakenrelaties een kerstgeschenk, 3,4 procent geeft aan ál zijn relaties een geschenk en 56,3 procent geeft niemand een kerstcadeau.

Kerstpakket kríjgen

Andersom kríjgen veel zelfstandige ondernemers geen kerstcadeau van hun opdrachtgever. Twee van de drie zzp'ers verwacht geen kerstgeschenk te ontvangen. 27,6 procent verwacht wél een presentje.