Jonge ondernemers maken succes van studentenbedrijf

Erik Weenink (21) en Peter Nijhuis (22) richten kantoren en scholen in

22 oktober 2013

Samen met compagnon en vriend Peter Nijhuis, verovert jonge ondernemer Erik Weenink de onderwijswereld met flexibele wanden om werkplekken tijdelijk te kunnen scheiden. De jongemannen begonnen het bedrijf in hun studententijd en gaan nu volledig voor het ondernemerschap.

Naam: Erik Weenink (21)

Bedrijfsnaam: Nyink

Functie: eigenaar, samen met Peter Nijhuis (22)

Bedrijfsvorm: VOF

Opgericht: 11 november 2011

Tip: Toon lef, zorg dat je plezier hebt in wat je doet en houd je ambitie vast.

Een voorbeeld voor andere jonge ondernemers, dat mogen Erik Weenink (21) en Peter Nijhuis (22) zich zeker noemen. Met hun bedrijf Nyink leveren ze flexibele werkplekafscheidingen, oftewel: volkern platen die je omhoog en omlaag kunt bewegen als je je wil afzonderen van het bureau naast je. School- en kantoorinrichters weten de jonge ondernemers steeds beter te vinden, waardoor Weenink en Nijhuis inmiddels al diverse ROC's, kantoren en hogescholen hebben ingericht. 

Minor Ondernemerschap

Het idee voor de flexibele scheidingswanden komt niet bij de mannen zelf vandaan. Tijdens hun studies Ruimtelijke Ordening & Planelogie en Commericiële Economie kregen ze de kans een minor Ondernemerschap aan de HAN te volgen. Het doel van de opleiding: in een half jaar tijd een bedrijf overnemen of een nieuw bedrijf starten. De elf studenten van de minor besloten het bedrijf dat de vorige groep was begonnen, over te nemen. "Ieder kreeg zijn eigen functie en vervolgens zijn we aan de slag gegaan met doorontwikkelen en kinderziektes eruit halen," vertelt Erik Weenink. "Ik nam de pr en productontwikkeling op me."

Doorstart

In een half jaar tijd wist de groep studenten 'best mooie verkopen' te realiseren. "Maar ineens was daar het einde van de minor. Peter en ik wilden graag door met het bedrijf, maar een andere groep van drie personen wilde dat óók. Beide groepjes moesten een presentatie houden en een bod doen." Uiteindelijk is besloten dat Weenink en Nijhuis de personen waren die de doorstart het best zouden kunnen realiseren.   

Bijbaantjes en afstuderen

En zo hadden de toen 19-jarige Weenink en de 21-jarige Nijhuis ineens een eigen bedrijf, dat ze heel toepasselijk Nyink noemden. Fulltime aan de slag, dat konden ze nog niet. "We moesten allebei nog afstuderen en hadden het geld van ons bijbaantje in de supermarkt hard nodig voor ons bedrijf. We willen geen lening afsluiten, dus betalen alles uit eigen zak en gebruiken het geld van grote orders om weer te kunnen investeren." 

Tegenvallers

Die grote orders kwamen overigens niet meteen, zo ervaarden de mannen. Weenink: "We begonnen met benadering van scholen, maar merkten dat veel scholen vaste leveranciers hebben voor hun schoolmeubelen. Bovendien hebben scholen vaak een klein budget en zijn de trajecten er langdurig. Daarom zijn we in juli vorig jaar gaan samenwerken met dealers die al verschillende scholen inrichten. Zij nemen ons product nu mee als extra optie die scholen kunnen kiezen. Dat werkt een stuk beter! Inmiddels hebben we een aantal ROC's en Hogescholen ingericht en nu zijn we bezig met de benadering van middelbare scholen. Ook stonden we in januari op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) met ons product, en de scholen en inrichters reageerden erg enthousiast!" 

Serieus genomen worden

Op zo'n beurs worden de mannen overigens gewoon serieus genomen. "Dat we jong zijn, zien mensen juist als positief. Ze gunnen ons succes en willen ons helpen verder te komen. We krijgen veel gratis publiciteit en krijgen dure adverteerdersplekken in vakbladen soms voor niks," vertelt Weenink. Hij geeft toe dat ze nog veel moeten leren. "Het ontbreekt ons nog aan ervaring, maar we leren elke dag. Dat maakt het ondernemerschap juist ook zo leuk. We zijn ontzettend gemotiveerd er iets goeds van te maken. Vrienden vragen me weleens of ik niet regelmatig een extra dagje vrij neem. 'Je bent toch eigen baas?,' zeggen ze dan. Maar ik werk eerder een dag éxtra in de week. Het is ons eigen ding en het is geweldig leuk om te doen."

Internationaal

Nu de flexibele scheidingswand goed begint te lopen én de Benelux Office Products Award is binnengesleept, richten Weenink en Nijhuis zich op een volgende stap: nieuwe producten opzetten en een blik over de grens met Duitsland werpen. Ook zijn de jonge ondernemers bezig een aantal webshops op te zetten, onder andere in raamfolie. Weenink: "Als we alleen inzetten op de schermen, hebben we de ene maand niks en de volgende maand een grote order. Dat is niet goed voor onze cashflow." 

Dinsdag 26 februari om 12.00 uur gaat Erik Weenink met Willem Overbosch in gesprek over het onderwerp jong ondernemen. Meld je aan!

Auteur

Lenneke Arts