Internationale Vrouwendag: 39 procent starters is vrouw

Vrouwelijk ondernemerschap is 'not about baking cookies'

29 november 2017

Het is vandaag Internationale Vrouwendag, een dag die begin twintigste eeuw is ontstaan om op te komen voor de rechten van vrouwen. Ook voor vrouwelijk ondernemerschap maken wereldwijd veel mensen zich hard. Waar staat de vrouwelijke ondernemer van tegenwoordig?

Internationale Vrouwendag is aan het begin van de twintigste eeuw in het leven geroepen, om te strijden vóór vrouwenemancipatie en tégen vrouwendiscriminatie. Inmiddels staat 8 maart wereldwijd in het teken van ‘strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld’. In landen over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om daar aandacht voor te vragen. Zo kun je in Nederland vandaag naar verschillende debatten, workshops en feestavonden.

Aantal vrouwelijke ondernemers

Het aandeel vrouwelijke ondernemers onder starters is in 2012 iets afgenomen, blijkt uit het KvK Startersprofiel. Toch was in 2012 nog steeds 39 procent van de starters vrouwelijk, wat gelijkstaat aan 40.740 vrouwen die in dat jaar een bedrijf zijn begonnen. In totaal bestaat ongeveer een derde van alle ondernemers in Nederland uit vrouwen, dat zijn er 348.000.

Stimulering vrouwelijk ondernemerschap

Vrouwelijk ondernemerschap wordt gestimuleerd, onder meer door ondernemer en VN Vrouwentegenwoordiger van 2013 Josette Dijkhuizen. Zij is op dit moment met de regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, om te spreken over zaken die vrouwelijk ondernemerschap belemmeren. Gister sprak ze de oprichter van de grootste Amerikaanse vrouwelijke ondernemervereniging, die haar zei dat vrouwelijk ondernemerschap 'not about baking cookies' is, zo meldde Dijkhuizen op Twitter. En via de Twitteraccount van United Nations Women, een orgaan binnen de Verenigde Naties dat de stem van vrouwen krachtiger wil vertegenwoordigen, werd gister de volgende tweet gestuurd: 

UN Women

Gisèle Yitamben,Pdt of Assoc.of Women Entrepreneurs,#:Challenge is to tailor info so that it reaches women entrepreneurs. #

Weekly Hangout: vrouwelijk ondernemerschap

Reden genoeg voor ons voor een Weekly Hangout in het teken van dit onderwerp. Deze werd afgelopen dinsdag uitgezonden en wordt komende woensdag (13 maart) herhaald. Te gast zijn Danielle Kleyheeg en Annegien Blokpoel. Kleyheeg staat op de lijst van meer invloedrijke zakenvrouwen van Nederland en Blokpoel heeft veel kennis over het verschil in ondernemen tussen mannen en vrouwen. Meld je aan voor de hangout op woensdag 13 maart van 11.30 tot 11.50 uur, via deze link.

Auteur

Lenneke Arts