Kinderen worden ondernemend tijdens Expeditie Geluk

Opleidingscentrum De Baak partner van de expeditie

22 oktober 2013

Waar word je nou echt gelukkig van? Om kinderen uit de hogere groepen van de basisschool dat te laten ontdekken, start in september de Expeditie Geluk. Ondernemen staat hoog in het vaandel.

In dit artikel

“We gaan langs basisscholen om kinderen uit groep 7 en 8  te motiveren hun talenten te ontplooien door ze iets te laten doen waar ze goed in zijn. Als iemand in een klas bijvoorbeeld heel goed is in cupcakes bakken, kan hij of zij deze cakejes gaan verkopen. Met de opbrengst krijgt de klas lessen in geluk van de Stichting Gelukskoffer. Hier leren kinderen in zichzelf te geloven en hun eigen koers te varen. Daarnaast gaat er geld naar projecten van het Nationaal Fonds Kinderhulp om kinderen die in iets minder gelukkige omstandigheden opgroeien op allerlei manieren te ondersteunen,” vertelt initiatiefnemer Peter Heres, die eerder als directeur van Xplore verschillende projecten realiseerde op het grensgebied tussen educatie en entertainment, zoals de Pandadroom in de Efteling.

“Het gaat trouwens niet alleen om geld verdienen. Als kinderen goed zijn in ballet en een voorstelling willen geven in een bejaardenhuis, kan dat natuurlijk ook.”

Ondernemerschap

Kinderen leren tijdens de lessen hun talent te ontplooien, krijgen meer zelfvertrouwen, leren te delen met anderen en ontwikkelen hun ondernemerschap. “Kinderen zijn geboren ondernemers tot het ze wordt afgeleerd. Zonde, want de vrijheid die het ondernemen je kan geven maakt erg gelukkig.” Opleidingscentrum De Baak is ook een van de partners van de expeditie. Waar dit opleidingscentrum vooral volwassenen ondersteunt en stimuleert ondernemender te worden, richt de expeditie zich op kinderen. De Baak werkt daar graag aan mee. “Als ondernemer kun je je eigen leven inrichten en je eigen geluk maken. Dat willen we kinderen graag bijbrengen. Zo nemen we ook onze verantwoordelijkheid naar de maatschappij en doen we iets voor de generatie na ons. Hier willen wij graag een voorbeeldfunctie in vervullen,” zegt directeur Arko van Brakel. 

De expeditie geluk moet passie voor het ondernemerschap bij jongeren aanwakkeren. “Het zaadje kan niet vroeg genoeg worden geplant. Hier kunnen we ook samenwerken met de MKBuzz van MKB Servicedesk,” zegt Heres. Ook de Duurzame Pabo is partner. Deze organisatie wil ervoor zorgen dat docenten leerlingen leren te zorgen voor zichzelf, anderen en hun omgeving.

Stenen

Naast de lessen op scholen bestaat de Expeditie Geluk uit een fysiek onderdeel. Een aantal atleten trekt met een honderd kilo wegende kar vol ‘geluksstenen’ door het land om aandacht te genereren voor de expeditie en kinderen te motiveren ook iets nieuws en uitdagends te gaan doen. De expeditie start met een bonte optocht op vrijdag de dertiende september op het Binnenhof in Den Haag. Heres: “Wij willen een ongeluksdag omdraaien en starten dan de Week van Geluk. Ook is er altijd een ministerraad op vrijdag. We hopen dat het voltallige kabinet ons wil uitzwaaien.” Twee maanden later eindigt de missie ook weer met een evenement op het Binnenhof. De atleten zijn dan het hele land doorgegaan. 

Ter voorbereiding op de missie werden op  de Internationale Dag Van Geluk 20 maart al duizend ‘geluksboeken’ Nederland ingestuurd. “Ze gaan naar iedereen, van de Koningin tot klanten van de voedselbank. De boeken moeten  de komende twee maanden worden gevuld met verhalen, gedichten, tips en ervaringen over geluk. Deze belangrijke lessen nemen we mee als we kinderen gaan leren hoe zij het geluk kunnen vinden,” vertelt Heres. Het eerste explaar werd door Miss Universe Charlotte Labee aan Voice Kids - Zende uitgereikt.

“We zijn overigens nog op zoek naar partners die willen bijdragen aan de expeditie. Scholen kunnen zich aanmelden en bedrijven kunnen zich aan ons verbinden. We willen het geluk zo veel mogelijk kunnen verspreiden”, roept Heres op.

Auteur

Marlou Visser