Startup accelerators: de 6 bekendste programma's van Nederland

Eerste hulp bij een succesvolle start als ondernemer

27 juni 2017

Programma's als een startup incubator of startup accelerator helpen ondernemers om een succesvolle start te maken. Maar welke programma's zijn goed? Een overzicht van de zes meest bekende startupversnellers van Nederland.

Marketing nieuwe stijl

1. Startupbootcamp Amsterdam

Startupbootcamp is een drie maanden durend acceleratorprogramma waarbij de nadruk ligt op het samenbrengen en promoten van veelbelovende startups. De organisatie zorgt ervoor dat de deelnemende starters in contact komen met een uitgebreid netwerk van mentoren en investeerders in de branche waarin ze werkzaam zijn. De deelnemers werken actief samen met coaches en andere starters om investeerders te overtuigen van hun plan. Zeventig procent van de bootcampdeelnemers krijgt dit inderdaad voor elkaar, aldus de organisatie. 

Startupbootcamp is in Amsterdam, maar ook in buitenlandse steden als Kopenhagen, Londen, Berlijn en Madrid. Bij Startupbootcamp Amsterdam gaat het vooral om startups in de online media- en technologiesector. 

2. Rockstart

Volgens Rockstart zijn startups de rocksterren van de bedrijfswereld. De organisatie wil de dosis lef en  doorzettingsvermogen van startende ondernemers om een eigen bedrijf te beginnen, stimuleren via hun Rockstart Accelerator: een 'startupacademie' in Amsterdam waarop talentvolle ondernemers van binnen en buiten Europa een snelle groei van hun startende onderneming kunnen realiseren.

De 'opleiding' duurt honderd dagen. In die periode steunt Rockstart een groepje ondernemers

bij de start van hun bedrijf en zorgt onder meer voor bedrijfsruimte, intensieve begeleiding (door ervaren entrepreneurs) en een drie weken durende zakenreis naar Silicon Valley (inclusief een verblijf op de Google Campus); het mekka van innovatieve (tech)bedrijven.

3. Founder Institute

Het van oorsprong Amerikaanse Founder Institute heeft zijn weg gevonden naar Nederland. Dit zogenaamde pre-seed incubatorprogramma helpt startende ondernemers bij het versneld opzetten van hun businessidee. In een programma van dertien weken volgen de starters een stoomcursus ondernemen en worden ze intensief gecoacht. De deelnemers concentreren zich op onderwerpen als 'persoonlijke ontwikkeling', 'business development', 'presentatietechnieken' en 'leiderschap'. De bedoeling is dat de beginnende ondernemers daarmee een sterk gevoel voor bedrijfsvoering ontwikkeling. In tegenstelling tot veel andere programma's is inschrijving voor het Founder Institute niet leeftijd- of sectorgerelateerd.

4. Startup Weekend

Een bedrijf beginnen in één weekend: het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar het is wel de opzet van Startup Weekend. De Amerikaanse organisatie gaat uit van het principe dat er in een weekend vol geïnspireerde bijeenkomsten uitstekende businessideeën kunnen ontstaan. Tijdens zo'n weekend worden inspirerende bijeenkomsten georganiseerd waar starters, ervaren ondernemers en specialisten op (bijvoorbeeld) technisch gebiedof marketinggebied bij elkaar komen. Er worden groepen gevormd die elk spontaan aan de slag gaan met een ander businessidee en op zondagavond uiteindelijk hun plan presenteren.

Het oprichten van startups is niet het enige doel van dit evenement, ook netwerken is een doel.  Startup Weekends vinden regelmatig en in landen over de wereld plaats. 

5. Lean Startup Machine

Dit voorjaar is Amsterdam het toneel voor de Lean Startup Machine, een van oorsprong Amerikaans begeleidingsinitiatief voor startende ondernemers. Het introductieweekend van 24 t/m 26 mei is bedoeld om een aantal talentvolle Amsterdamse starters - mensen met een beginnend bedrijf, of een idee daarvoor - te vinden en samen te brengen. Het idee hierachter is dat er veel mogelijkheden zijn voor starters in hun eigen regio, maar dat startups niet van elkaar weten wat ze doen en wat ze aan elkaar hebben. 

6. nReduce

nReduce als accelatorprogramma vertoont op bepaalde vlakken overeenkomsten met veel andere incubators en accelerators, maar verschilt op één belangrijk punt: bij dit initatief speelt de selectie (en de daarop volgende periode van intensieve begeleiding) geen grote rol. Elke starter die zin en tijd heeft, mag meedoen. Idee is dat daardoor ook mensen die zichzelf slecht kunnen verkopen, een kans krijgen.

Elke startup moet in een periode van twaalf weken blijvende vooruitgang boeken. De deelnemers beoordelen elkaars resultaten en bepalen of een onderneming wel of niet levensvatbaar is. Aan het eind van het twaalf weken durende programma stelt de organisatie de overgebleven startups voor aan investeerders. 

Bron: Ik ga starten

Auteur

Lenneke Arts