Mkb-organisaties tegen starten vanuit WW

Bouworganisaties vrezen oneerlijke concurrentie

29 maart 2013

Drie bouworganisaties hebben een brandbrief gestuurd naar het sociaal overleg om te protesteren tegen de mogelijkheid om als zzp’er te starten vanuit de WW. Uitkeringsinstantie UWV moedigt starten vanuit een WW aan, maar de mkb’ers zien het als oneerlijke concurrentie.

Freelance & ZZP desk

Bouworganisaties Aannemersfederatie Nederland, de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) en OnderhoudNL hebben een brief gestuurd omdat zij vrezen dat het mkb niet genoeg wordt gehoord in het overleg tussen werkgever- en werknemersorganisaties. 

“We zijn niet tegen zzp’ers, integendeel. Maar de faciliteiten om vanuit de WW een bedrijf te starten worden feitelijk betaald door ondernemers met personeel. En vaak hanteren deze zzp’ers tarieven die onder de prijs in de markt liggen”, zegt NOA-directeur Frank Rohof tegen De Telegraaf.

Gelijk speelveld

Ook vinden de federaties dat zzp’ers verplicht een arbeidsongeschiktheids- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Rohof: “Als zzp’ers hier niets voor regelen, dreigen risico’s op derden of op de samenleving te worden afgewenteld. Een verplichting zorgt voor een gelijker speelveld.”

De organisaties pleiten verder voor een soepeler ontslagrecht en zijn tegen het quotum voor bedrijven met meer dan 25 werknemers om minimaal 5 procent arbeidsgehandicapten aan te nemen.  

Auteur

Marlou Visser