Winnaars Studentenbedrijf van het Jaar vallen op door aandacht voor duurzaamheid

S-Charger en Freshmen gaan Nederland verdedigen in Europese finale

22 oktober 2013

De studenten van S-Charger, met hun mobiele oplader, en de ondernemers van Freshmen, bekend om hun 'Quickflame' hebben de prijzen voor Beste MBO Studentenbedrijf van het Jaar en Beste HBO Studentenbedrijf van het Jaar in de wacht gesleept.

Eigentijdse bloemenvaasjes, slimme veters, canvas tassen met eigentijdse teksten, oude bureaulampen omgetoverd tot tablethouders en Zeeuwse fietsbellen. Allemaal producten die op 10 juni in de finale stonden van het Beste studentenbedrijf van het Jaar.

Joop van den Ende

Toch moesten de jonge ondernemers achter deze producten de hoofdprijs aan hun neus voorbij laten gaan. Het waren de ondernemers van S-Charger die de wedstrijd in de categorie mbo wonnen, met hun mobiele, draadloze telefoonoplader. De hbo-prijs ging naar Freshmen, met hun Quickflame: een duurzaam aanmaakproduct voor de openhaard en vuurkorf. De jonge ondernemers achter de twee studentenbedrijven ontvingen hun prijs uit handen van Joop van den Ende: een plek in de Europese Finale in Luik (hbo) en de internationale finale in Londen (mbo).

Weekly Hangout

Hoe het is om zo'n wedstrijd te winnen, wat de jonge onderneming te wachten staat in de internationale  finale in Londen, dat vertellen Joost Eggebeen en Marten-Jan Boele van S-Charger vandaag in de Weekly Hangout.

Passie en duurzaamheid

Tijdens de spannende finale van stichting Jong Ondernemen in het DeLaMar theater in Amsterdam was veel passie, ondernemerschap en duurzaamheid te zien. De vakjury, voor het mbo bestaande uit Willem Overbosch, Richard van de Coevering en Guus Broesterhuizen en voor het hbo uit Jacqueline Zuidweg, Joris Putman en Arjan Suijker, stelde vragen over marketing, financiën, duurzaamheid en concurrentie aan de jonge ondernemers. Deze wisten overal een creatief antwoord op te bedenken en gaven alles wat ze hadden.

Deelprijzen

Behalve de hoofdprijzen, waren er ook verschillende deelprijzen. De duurzaamheidsprijs en de samenwerkingsprijs was wederom voor Freshmen, de innovatieprijs kreeg ZESdesign en de persprijs ging naar Zeeuwse Belle Company. De Hyundai Briljant Entrepreneurprijs, van 15.000 euro, ging naar USB-Cycle.  

Internationale finale

Freshmen gaat als beste hbo tussen 3 en 5 juli naar Luik (België) de strijd aan met veertien teams uit Europa bij de European Enterprise Challenge. S-Charger neemt het tijdens de European Company of the Year Competition op tegen meer dan 30 andere teams uit Europa. Deze internationale finale vindt plaats van 17 tot 19 juli in Londen.

Nieuwe doelen Jong Ondernemen

Tijdens het netwerkevenement onthulde de stichting ook haar nieuwe huisstijl en zette helder haar ambitieuze doelen uiteen. Jong Ondernemen wil meer bedrijven betrekken bij hun missie om alle jongeren van 12-21 jaar tijdens hun schoolcarriere minimaal een keer in aanraking te laten komen met ondernemerschap, via een Jong Ondernemen programma. “Dat is hard nodig om de economische toekomst van Nederland te waarborgen“, aldus directeur Arko Veefkind. MKB Servicedesk werkt mee aan dat doel, door met de MKBuzz bij scholen langs te gaan en passie voor ondernemerschap te verspreiden.

Auteur

Lenneke Arts