Van je idee, naar een bedrijf

Geloof in je droom en vecht ervoor

27 juni 2017

25 procent van de Nederlanders speelt wel eens met de gedachte om voor zichzelf te beginnen, blijkt uit een grote landelijke enquête van de Kamer van Koophandel. Toch is het slechts een klein deel dat het ook daadwerkelijk doet: elk jaar starten zo'n 150.000 mensen een eigen bedrijf.

In vijf stappen een bedrijf starten

Waarom blijven ideeën liggen? 

Iedereen heeft ze eigenlijk wel: goede ideeën voor een eigen bedrijf. We fantaseren oneindig over de uitwerking van zo’n plan, maar er daadwerkelijk iets mee doen: dat is andere koek. Want zou het niet ingewikkeld zijn, bakken vol geld kosten en je toekomst in één klap naar de onzekerheid helpen? Schrijver Marcel van Driel noemt in zijn boek ‘Waanzinnige plannen! En hoe ze te realiseren’ de vijf meest genoemde reden waarom dromen vaak dromen blijven: 

1. Je denkt dat je het niet kunt. 

2. Je denkt dat je er geen tijd voor hebt. 

3. Je denkt dat het je (te) veel geld gaat kosten. 

4. Je bent bang voor de reacties van anderen. 

5. Je bent bang dat je zult slagen en je veilige wereld zal veranderen. 

Geloof in je droom en vecht ervoor 

Echt, het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld en duur te zijn! En wil jij je laten leiden door angst? Durf je angst los te laten: durf ondernemer te worden en werk je idee uit tot een heus businessidee. Dat beschrijft ook ondernemer en bedrijfseconoom Leen Zevenbergen in één van zijn columns op MKB Servicedesk: “Droom erop los, maar durf ook eens wat. Anders kom je nergens. En als anderen jouw droom afkraken, ontstaat er weer iets nieuws. Al doende leer je ondernemen. En dat het allemaal niet gaat zoals je had gehoopt, daar kun je bijna donder op zeggen. Hoe goed je alles ook hebt doordacht en in een strak businessplan hebt gezet, je kunt niet voorzien dat vergunningen veel te laat worden afgegeven, proefproducten niet aan de eisen voldoen of zelfs niet worden geleverd. Er zijn wel duizend dingen die fout kunnen lopen. Doorzettingsvermogen is misschien wel de meest noodzakelijke eigenschap die je als ondernemer moet bezitten. Geloof in je droom en vecht tot het einde!” 

Starten vanuit loondienst 

Vind je het toch spannend er meteen helemaal voor te gaan? Je kunt er ook voor kiezen om een bedrijf te starten náást je baan in loondienst. Of jezelf een paar dagen per week verhuren als expert en de rest van de week besteden aan je plan, zoals The Next Entrepreneur van 2012 Annefrid Imenkamp van Chocstar in het begin heeft gedaan: “Drie dagen per week verdiende ik mijn geld als freelance marketeer, de rest van de week was voor Chocstar. Daardoor had ik nog mijn inkomsten.” 

Deeltijd-ondernemer 

Besluit je om deeltijd-ondernemer te worden, dus naast je baan in loondienst? Denk dan aan de volgende dingen: 

1. Bespreek je plannen met je werkgever. Pols wat je werkgever vindt van je plannen om voor jezelf te beginnen en maak afspraken over de verdeling van tijd tussen je baan en je bedrijf. 

2. Schrijf een goed ondernemingsplan, ook al heb je dankzij je loon (voorlopig) voldoende financiering voor je bedrijf. Met een bedrijfsplan maak je je idee concreet. 

3. Denk aan de fiscale regels. Als zelfstandig ondernemer moet je inkomstenbelasting betalen en btw afdragen. 

4. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Ook ondernemers in deeltijd moeten hun bedrijf inschrijven bij de KvK. Tijdens de inschrijving moet je een rechtsvorm kiezen. Daarover lees je meer in Stap 3. De juiste rechtsvorm bij je bedrijf. 

5. Sluit verzekeringen af. Ook als part time ondernemer krijg je te maken met bepaalde persoonlijk en/of bedrijfsmatige risico’s. Kies tegen welke risico’s je je wil beschermen. 

6. Kies een geschikte werkplek. Als je thuis voldoende ruimte hebt, is dit de meest voordelige en gemakkelijke optie. De gemeente heeft er in de meeste gevallen geen bezwaar tegen, maar raadpleeg voor de zekerheid het bestemmingsplan van je woning via de gemeente. 

Aan de slag? Download het whitepaper 'In vijf stappen een bedrijf starten'.