Nepfacturen 'Handel Registratie voor het MKB' in omloop

Lees de kleine lettertjes: factuur is eigenlijk een aanbieding

02 februari 2016

Betalen voor 'Handel Registratie voor het MKB'? Pas op, ondernemers krijgen facturen voor hun 'handelregistratie' voor de periode 2013 - 2014, maar dit is eigenlijk acquisitie.

Marketing nieuwe stijl

In dit artikel

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

Ondernemers wordt gevraagd 246 euro over te maken. Inclusief btw komt dit op 297,66 euro. In de kleine lettertjes staat dat het om een aanbieding staat en niet om een factuur. Ook staat hier dat de registratie bij de Kamer van Koophandel losstaat van registratie bij Gids voor MKB, de organisatie achter de 'aanbieding'. 

Onbereikbaar

De website van Gids voor MKB blijkt niet te bestaan en het telefoonnummer dat in de telefoongids staat voor Gids voor MKB is niet in gebruik. Op een e-mail die MKB Servicedesk heeft gestuurd, is niet gereageerd. MKB Servicedesk heeft dus niet kunnen achterhalen wat je als ondernemer nu precies krijgt als je 297,66 euro overmaakt.

Toch raadt de organisatie met klem aan het geld over te maken. "Bij niet tijdige betaling vervalt uw vermelding in het register en bent u niet meer vindbaar totdat betaling volgt", staat in de 'aanbieding' die ondernemers krijgen. Voor een voorbeeld van de 'aanbieding' voor Handels Registratie voor het MKB (sic), klik rechtsonder in beeld op downloads.

Fraude

Het Steunpunt Acquisitiefraude is op de hoogte van de acquisitieactie van Gids voor MKB. Volgens het forum van TROS Radar stuurde de organisatie in 2011 ook al aanbiedingen die verdacht veel op facturen leken. Trap er niet in. Lees hier wat je kunt doen om geen slachtoffer te worden van acquisitiefraude.

Auteur

Marlou Visser