Zzp'er communiceert vaker via WhatsApp en sms met opdrachtgever

E-mail blijft populairste communicatiemiddel

16 september 2013

Steeds meer zzp’ers gebruiken sms (37,5 procent) of WhatsApp (31,2 procent) om te communiceren met hun opdrachtgevers en zakelijke relaties. E-mail staat nog steeds met stip op één: 85 procent van de zelfstandigen gebruikt dat middel voor de communicatie.

Whitepaper IT op orde: Hardware

Dat blijkt uit het themarapport 'Telefonie & internet' van ZZP Barometer, afgenomen onder 1.732 freelancers en zzp’ers in Nederland.

Zelfstandigen voorlopers

“Zzp’ers lopen voorop in hun manier van communiceren met klanten en opdrachtgevers. Naast sociale netwerken als LinkedIn, Twitter en Facebook worden populaire communicatiemiddelen als WhatsApp ook steeds belangrijker in de zakenwereld,” aldus Jeroen Sakkers, mede-nitiatiefnemer van de ZZP Barometer.

Klantcontact via e-mail en telefoon populairst

Naast e-mail worden telefoon en sms het meest gebruikt in de communicatie richting opdrachtgevers en zakelijke relaties. De volgende van meest tot minst populair: e-mail (85 procent), telefoon (67,9 procent), sms (37,2 procent) en WhatsApp (31,2 procent).

WhatsApp is als relatieve nieuwkomer prominent aanwezig, en zal in het komend jaar volgens de ZZP Barometer sms voorbijstreven.

Mobiel werken

Al de populaire communicatiemiddelen onder zzp'ers zijn voorbeelden van mobiel werken. Hoe mobiel werk jij? Doe de mobiel werken scan!