Is een BV nog wel de beste rechtsvorm voor je bedrijf?

Overstap naar eenmanszaak kan aantrekkelijk zijn

07 januari 2014

Je hebt voor je dienstverlenend bedrijf al een aantal jaar een BV als rechtsvorm. Intussen vallen door de crisis je omzet en bedrijfsresultaat nogal tegen en het wordt er maar niet beter op. Dat kan er toe leiden dat een BV fiscaal gezien niet meer de meest optimale rechtsvorm voor je bedrijf is. Je betaalt dan, simpel gesteld, te veel belasting.

In vijf stappen een bedrijf starten

Als je al een tijdje te maken hebt met dalende omzetten, kan het interessant worden om je diensten vanuit een eenmanszaak te gaan aanbieden. Vooral nu duidelijk is geworden dat de overheid de zelfstandigenaftrek ongemoeid laat.

Of het in jouw specifieke geval gunstig is om voor deze switch te gaan, is afhankelijk van een groot aantal factoren. Op internet zijn tools beschikbaar om te bepalen of de overstap van een BV naar een eenmanszaak - en vice versa – de meest voordelige keuze voor jouw bedrijf is.

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

Als je een eenmanszaak hebt, kun je - mits je voldoet aan het urencriterium - gebruik maken van de ondernemersaftrek. Dat kan dus financieel voordeel opleveren. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met - fictief - loon van de DGA.

En de nadelen?

Een groot nadeel van een eenmanszaak is dat je hoofdelijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden van je bedrijf.

Auteur

Edwin Bouwman