Ondernemers versoberen secundaire arbeidsvoorwaarden

Een derde van de ondernemers snijdt in extraatjes

10 maart 2020

Ruim een derde van de ondernemers heeft in de afgelopen drie jaar de secundaire arbeidsvoorwaarden van het personeel versoberd. Nog eens 20 procent wíl dat doen.

Pensioenopbouw voor je werknemers

Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van het Financieele Dagblad. 

Trend: het mes in voorwaarden

8 procent van de ondernemers is zelfs helemaal gestopt met het verstrekken van secundaire voorwaarden. De ontwikkeling die zich voordoet, onderschrijft volgens de krant de trend dat ondernemers het mes zetten in secundaire arbeidsvoorwaarden vanwege de economische crisis.

'Schuldige: de crisis' 

Inderdaad geven ondernemers in de enquête aan dat de crisis reden is om in deze voorwaarden te snijden: bijna 75 procent van de ondernemers die heeft versoberd, doet dat omdat instandhouding te duur zou zijn. Een andere reden is voor ondernemers dat secundaire arbeidsvoorwaarden niet meer van deze tijd zijn. 

Leaseauto en dertiende maand

De meest 'populaire' arbeidsvoorwaarden om in te snijden, blijken de vergoeding van de leaseauto, de reiskostenvergoeding en de dertiende maand: besparingen die meteen geld opleveren. Ook de ondernemers die wíllen besparen, hebben diezelfde snijposten in gedachten. 

Auteur

Lenneke Arts