Wat verandert er voor zzp’ers door het pensioenplan?

Recht op pensioensparen en aow-uitkering

20 december 2013

Zelfstandigen zonder personeel krijgen vanaf nu de mogelijkheid deel te nemen aan een pensioenfonds. Zij kunnen, net als werkenden, belastingvrij maximaal 1,875 procent van hun inkomen inleggen in een pensioenfonds. Dat is een van de afspraken uit het pensioenakkoord.

Eerste hulp bij belastingzaken

Als zelfstandige was je tot nu toe voor je oude dag aangewezen op banksparen of een lijfrenteregeling, waarvoor je de inleg kon aftrekken van de winst volgens de Fiscale Oudedagsreserve.

“Duur en ondoorzichtig”, noemy Marieke Lips van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) deze opties. Deze organisatie is betrokken bij het ontwikkelen van een pensioenfonds. 

Nieuw fonds

Deelnemen aan een pensioenfonds mocht niet, omdat je geen werknemer bent. Belangenbehartigers stichting ZZP-Nederland, PZO, Zelfstandigen Bouw en FNV Zelfstandigen hebben nu een vrijblijvend fonds opgericht, dat is goedgekeurd door  het ministerie van Financiën. 

Zzp’ers mogen zelf bepalen wat zij inleggen. Net als werkenden mogen zij fiscaal gunstig 1,875 procent van hun inkomen hiervoor reserveren. Hiermee kun je na 40 jaar werken en inleggen 75 procent van je gemiddelde inkomen krijgen na het bereiken van de pensioenleeftijd. De regeling kost de overheid 60 tot 300 miljoen euro per jaar.

De zelfstandigen mogen zelf beslissen wanneer zij aanspraak maken op het fonds en kunnen dus stoppen met 60 jaar, of door tot 75. Het fonds biedt geen inkomenszekerheid tot de dood, je kunt inleggen voor 10, 15 of 20 jaar uitkering. 

Arbeidsongeschiktheid

Het nieuwe pensioenfonds biedt zzp’ers meer zekerheid bij arbeidsongeschiktheid. De inleg blijft gespaard als je als zelfstandige een beroep doet op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. 

Een pensioenvoorziening voor de bijna 800.000 zelfstandigen in Nederland is hard nodig. In een  enquête van onderzoeksinstelling KIZO zegt 39 procent te verwachten na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd nog door te moeten of willen werken.

Auteur

Marlou Visser