Meer starters in 2013

Maar liefst 13 procent meer nieuwe ondernemers

10 januari 2014

Het afgelopen jaar startten ruim 150.000 nieuwe ondernemers een bedrijf. Dat is maar liefst 13 procent meer dan het jaar ervoor, blijkt uit het Startersprofiel 2013 van de Kamer van Koophandel.

In vijf stappen een bedrijf starten

Het overgrote deel van de starters begint als zelfstandige zonder personeel. Van alle nieuwe ondernemers is maar liefst 94 procent zzp’er. Zelfstandigen in de dienstensector zijn daarbij goed vertegenwoordigd: zij vormen 63 procent van het totaal aantal starters. De bouwsector vertegenwoordigt 9 procent van de nieuwe ondernemers. Deze sector was een aantal jaar geleden nog goed voor het dubbele percentage.

Op het eerste gezicht lijkt de groei van het aantal starters een positief bericht. Want: hoe ondernemender Nederland wordt, hoe beter. Toch is een kanttekening op zijn plaats. Veel van deze nieuwe ondernemers starten waarschijnlijk als gevolg van de crisis. Zo gingen veel bedrijven failliet, vielen er veel ontslagen en was het werkloosheidscijfer hoog.   

Ondernemerskwaliteiten

Juist omdat de concurrentie momenteel groot is, is het bezitten van de juiste ondernemerskwaliteiten meer dan ooit belangrijk. Dat betekent trouwens niet dat je als ondernemer ook écht alles moet kunnen. “Geen enkele ondernemer is allround,” zoals ondernemer Eric Lang van het e-tailbedrijf FashCom tipt in het boek ‘Eerste hulp bij starten,’ dat binnenkort verkrijgbaar is via deze website.

Het is wél belangrijk dat je weet waar je eigen kracht ligt en waar juist niet. Als jij weet wat je goed kan, kun je je daar op richten. Voor datgene dat je minder goed kunt, zoek je versterking. Ben je bijvoorbeeld heel creatief, maar niet zo zakelijk? Zoek een zakenpartner die jou hierin aanvult of laat je hierop trainen door een coach. Ken je ondernemerskwaliteiten en doe de Mindchallengescan.

Het eerste ondernemersjaar overleven

Ook al is het aantal nieuwe ondernemers flink gestegen; veel van die starters zullen hun eerste jaar niet halen. Uit eerder onderzoek van de Kamer van Koophandel bleek al dat binnen een jaar één op de vijf bedrijven stopt, binnen het tweede en derde jaar nog eens 15 procent, samen goed voor 60 procent. Daarna stopt nog eens 10 procent.

Toch zijn er zaken die je succes als starter vergroten. Zo hebben starters met een sterke visie - in hun hoofd of op papier - meer overlevingskans, aldus onderzoek van The Next Entrepreneur. Zet je plannen dus op papier en maak een ondernemingsplan. Een goed plan zorgt voor focus en visie. Maak gebruik van dit voorbeeldsjabloon of maak een ondernemingsplan op 1 A4.

Meer succesfactoren voor starters

Er zijn gelukkig een heleboel factoren die jouw ondernemersavontuur kunnen doen slagen. Meer succes als starter bereik je bijvoorbeeld door een degelijke voorbereiding. Verken de branche waarin je start, en denk na over hoe jouw bedrijf zich onderscheidt van anderen. Ben je eenmaal begonnen? Doe net als de ondernemer Kristel Kuit van Headroom: “Durf mensen te vragen om een introductie of input over een vraagstuk waar je mee zit. Vaak vinden mensen het juist leuk als ze je ergens bij kunnen helpen!”

Auteur

Niobe Moen