Zzp'er, zp'er of eenpitter? Doe eens wat!

Column Mario van Vliet | Slagkracht
Zzp'ers zijn ook ondernemers. Vinden zzp'ers. Zeker, we hebben een Kamer van Koophandel-nummer, een boekhoudprogramma, klanten en een visitekaartje. Maar is dat alles wat we kunnen bereiken? Zou je niet juist van flexibele arbeidskrachten innovatie en slagkracht mogen verwachten?
Efficiënter ondernemen?
Klik hier
Doe de scan
Ga

Eenpitter

Zo'n zeventien jaar geleden startte ik als freelancer. Dat bleef ik enige tijd. Daarna werd ik eenpitter, zzp'er, kleine ondernemer en 'iemand die voor zichzelf werkt'. Sinds afgelopen jaar ben ik zp'er: zelfstandig professional. Want zelfstandige zonder personeel klinkt zo min.
 

Netwerken

Voila, de samenvatting van zeventien jaar zelfstandige zonder pensioen zijn. Veel etiketten, zonder dat er daadwerkelijk iets veranderde. Want wij zp'ers zijn goed in praten (over onszelf), in netwerken (met lotgenoten), in dromen (over een groot bedrijf hebben) en onze eigen pr (website'tje, visitekaartjes, twitteren, LinkedInnen, elevator pitches).
Waar we minder goed in zijn? In crëeren. Liever praten we en doen we onze opdrachtjes dan dat we iets wereldschokkends bedenken én tot uitvoer brengen. En nee, niet boos worden, want ik heb het ook over mezelf.
 

800.000 zzp'ers

Waarom ik dit schrijf? Het aantal freelancers is enorm. In 2013 waren het er zo'n 800.000, berekende het CBS. Jaarlijks starten er nog eens ruim 100.000. Maar er vallen er ook af, onder meer door natuurlijk verloop of doordat sommige zelfstandigen toch een baan vinden. Per saldo stijgt het aantal eenpitters jaarlijks met zo'n 40.000.
 

Het nieuwe groot

De totale beroepsbevolking bedraagt 7,3 miljoen Nederlanders. Ruim 10 procent van de Nederlanders werkt dus voor zichzelf. Je zou mogen verwachten dat die zp'ers de economie mede bepalen of zelfs vormgeven. Dat we zo'n enorme ideeënfabriek met slagkracht zijn, dat we elke dag de krant halen met weer een baanbrekend idee dat een gat in de markt is. Want klein is het nieuwe groot, toch?
 
Sla de krant open van vandaag. Of van gisteren. De zelfstandigen zonder personeel kun je met de vingers van een hand tellen. Hoe goed we ook zijn in onszelf verkopen, bergen verzetten, dat wil maar niet lukken. We zijn de verborgen kracht van de Nederlandse economie, en dat blijven we ook.
 

Maak cross overs

Nogmaals: ik heb het hier ook over mezelf. Maar is het niet tijd dat wij als zelfstandigen zonder power al dat gepraat achter ons laten, met andere eenpitters uit andere sectoren (want vergeet niet: cross overs zorgen voor vernieuwing) een coöperatie starten (de ondernemingsvorm van de toekomst), daar per persoon 1.000 euro in stoppen (de enige manier om commitment te testen) en knallen? Morgen pagina 5 van het FD? Overmorgen in het NOS-journaal?

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

De cloud: is het goedkoper?

Wat zijn de kosten van cloud computing?
Is het voordeliger om als ondernemer te werken via cloud computing? Experts en ondernemers zetten samen de kosten op een rij.
de-cloud-goedkoper-111013170800.png

In tien stappen je kantoor in de cloud

Maak je werkplek klaar voor de toekomst
Een solide IT-infrastructuur is goed voor je bedrijf. Het geeft jou en je werknemers vaart en plezier in het werk. En heel belangrijk: Het geeft jou...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten