'Kompanen' van Kompaan willen grootste brouwerij van Den Haag worden

Nederlandse biercultuur brengt vrienden van Kompaan vooruit

07 september 2018

Het aantal kleine bierbrouwerijen in Nederland neemt snel toe. Waren dit er in 2012 nog circa 150, inmiddels zijn het er meer dan 200. De jonge ondernemers van biermerk Kompaan willen de grootste brouwerij van Den Haag worden.

In vijf stappen een bedrijf starten

E-book Eerste hulp bij Groeien

In dit artikel

Door Tristan van Oorschot

Behalve binnen 2 jaar de grootste brouwerij in Den Haag zijn én 200.000 liter produceren. Aan hun ambitie zal het niet liggen. Aan het woord is Jasper Langbroek (32) van brouwerij Kompaan op de Binckhorst. Hij heeft in 2010 zijn baan opgegeven voor zijn droom. Vol enthousiasme laat hij zijn ‘Bondgenoot’ (KOMPAAN 20) proeven tijdens de Week van het bier in de Grote Kerk in Den Haag. Licht van kleur, fris van smaak, vier soorten mout en drie soorten hop.

Kompaan

Jasper Langbroek heeft een kompaan, een jeugdvriend, met wie hij zijn brouwerij bestiert: Jeroen Ditmarsch (32). Ditmarsch is ingenieur in de olie- en gasindustrie en kan zijn technische kennis inzetten voor het brouwproces. Het idee om een bierbrouwerij op te richten leek de jongens simpelweg 'leuk'.

Kennis over de biermarkt hadden ze niet, maar ze wisten wél hoe ze een lekker biertje moesten maken en brachten hun liefhebberij in praktijk. Langbroek kwam er echter al snel achter dat parttime een brouwerij runnen, niet te doen is. Hij besloot zijn baan als manager bij detacheringsbureau Zuidwest op te geven en nam alle risico’s van dien.

Inmiddels draait hij 70, 80 uur per week voor Kompaan. Na veel experimenteren hebben de jeugdvrienden vijf vaste bieren in het assortiment. Daarnaast brengen ze elk jaar vier nieuwe seizoenbieren op de markt. Zich zorgen maken over de originaliteit van het bier doen Ditmarsch en Langbroek niet. Langbroek:  “Er zijn bijvoorbeeld zoveel soorten hop dat je eindeloos kunt variëren. In Amerika is de hop heel anders dan in België.”

Financiering

De financiering is de grootste sta in de weg voor het verwezenlijken van hun droom om groter te worden. Bij de start in 2012 werd 70.000 euro verzameld uit eigen middelen en via een lening bij vrienden en bekenden. Dit jaar verkopen de ondernemers naar verwachting 80.000 liter bier, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Deze groei brengt liquiditeitsproblemen met zich mee en een grote openstaande post debiteuren. In crowdfunding zien de ondernemers een oplossing. Ze willen daarmee 40.000 euro ophalen. “We geloven dat we over twee jaar 200.000 liter kunnen produceren. Aan de biercultuur in Nederland zal het niet liggen. Wij zijn België voorbij," aldus Langbroek vol overtuiging.